Депутатите пуснаха приватизацията на болниците

Разходите на болниците са озаптени. „В края на първото шестмесечие т.г. те са изразходили 52% от средствата за годината, т.е. само с 2% над бюджетния план“, съобщи здравният министър д-р Петър Москов преди заседанието на здравната комисия. Той посочи, че след като дейността на лечебните заведения се вписва във финансовата рамка, не се налага да се намаляват цените на клиничните пътеки. Анализите показаха, че през април, май и юни болниците са харчили с 10% по-малко, отколкото през предходните месеци, на което се дължи стопирането на разходите им.

Новината дойде 2 дни след като премиерът Бойко Борисов предупреди, че през т.г. няма да разреши през октомври лечебните заведения отново да пратят чек за 200-300 млн. лв. в парламента и той да трябва да го осребри.

Проблемът е с лекарствата. Там усвояемостта към 30 юни е 63%, т.е. с 13% над рамката. Към 31 май те са 110 млн. лв., но според Москов с приетите преди дни задължителни отстъпки от фирмите сумата ще се стопи наполовина. А в оперативния резерв на НЗОК все още има 93 млн. лв. (към 31 май), припомниха от надзора. За да се гарантира строг контрол, д-р Джевдет Чакъров от ДПС посочи, че с колегите си са готови да подкрепят поисканите от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов в пъти по-големи санкции за болниците. Сега са 200-500 лв., а Комитов настоява да стигат 20 000 лв.

С 12 гласа „за“ (ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ), 6 – „против“ (БСП, ДПС и „Атака“), и 1 „въздържал се“ (БДЦ) депутатите от комисията гласуваха промените в Закона за лечебните заведения. Те предвиждат налагането на Национална здравна карта, която ще посочва с колко болници НЗОК да сключва договор и разрешава приватизация на лечебни заведения. Предвижда се да се продават по пазарни цени държавни или общински терени, които са пустеещи, гаражи, градинки и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *