Депутатите ”свалиха” посланиците агенти на ДС от постовете им

Измененията, внесени от Министерския съвет, подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати с 92 гласа „за“. С 21 гласа „против“ бяха от БСП, а 13 депутати от ДПС и „Атака“ се въздържаха, предаде БТА. Дебатите преди гласуването отново преминаха в остър тон между управляващите и социалистите, които заявиха, че ще атакуват и този закон пред Конституциония съд, защото е лустрационен.
Служителите с досиета ще бъдат освободени от съответната публична длъжност и ще да бъдат преназначени на друг пост. При постъпване на работа във ведомството служителите вече ще трябва да дават писмено съгласие за проверка за принадлежност към ДС или да представят документ за такава проверка.
„В това законче има девет противоконституционни текста. Има и други. Другите текстове обаче са за юридически камуфлаж, юридическа баластра. Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Другото е заблуда и вие потвърждавате, че е така“, заяви по време на обсъждането депутатът от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, цитиран от „Фокус”. „Приемайки този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще ви сразя”, закани се Корнезов.
Външният министър Николай Младенов посочи, че предложените изменения не ограничават правото на труд и кариерно развитие на никого в МВнР, но създават условия за изпълнение на волята на Народното събрание да не се допускат хора, свързани с ДС, да представляват страната ни пред света.
„Измененията целят да защитят държавата от неудобството да обясняваме пред света защо сме изпратили да ни представляват хора, чиито досиета могат да бъдат прочетени в интернет, откъдето може да бъде установено колко години за какъв период те са работили именно срещу държавата, в която са акредитирани в момента“, каза Младенов.
„В последните 20 години 40% от посланиците на България са били щатни, или не, служители на ДС и на службите на БНА. Не можем да бъдем единствената страна в Централна и Източна Европа, която не е намерила отговор на въпроса по какъв начин прекъсва тези връзки“, категоричен бе министърът.
„Не може да се иска бивш сътрудник на ДС да представлява България и в НАТО. Аз даже се чудя на тези хора, те би трябвало въобще да не искат да служат на държавата. Съвсем неуместно е да ги виждаме да се опитват да служат на нова кауза. Нашата страна има нов път, нашата страна има нова геополитика“, обяви се в подкрепа на закона и Иван Костов.
„Нямаме нищо против лустрацията, нямаме нищо против да се действа по-радикално в МвНР, защото е ясно, че това е затворена система, нереформирана от началото на прехода. Похвални са усилията на министъра, но те не са достатъчни. Махат се дипломатически служители от високи постове заради сътрудничество към ДС, но се оставят други служители на високи постове, например в областните управи, които са бивши агенти“, каза на свой ред Венцислав Лаков от „Атака“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *