Депутатите ще вдигнат такса смет за гражданите

Депутатите от парламентарната бюджетна комисия ще разгледат промени в данъчните закони в началото на есенната сесия на Народното събрание, която започва в петък, 1 октомври, Първият от тях е за местните данъци и такси, които според внесените от правителството промени, предвиждат промяна във формулата за определяне на такса смет и може да се стигне до леко увеличение на таксата за гражданите. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянове. Тя обясни, че в момента тежестта се поема изцяло от бизнеса, което е несправедливо. Депутатката от ГЕРБ увери, че ще се търси социална поносимост без да се допуска срив в приходите на общините. Предложенията за промени, които правителството одобри през юли, предвиждат да се въведе принципът „замърсителят плаща“.

„Ще разгледаме изменения в Закона за публичните финанси, по който започна вчера дебат, но не му е мястото по телевизиите, мястото му е в парламента, предстои обсъждането на тези изменения“, каза още Менда Стоянова. Тя поясни, че измененията на данъчните закони винаги влиза за разглеждане през есента, тъй като това е част и от бюджетната процедура по подготовка и за приемане на бюджета. „Предвиждат се малки промени, но няма да има такива за изменения в размера на ставките и в данъчната основа“, уточни Менда Стоянова.

По нейните думи, още един пакет от закони трябва да мине през Народното събрание, за да се намали административната тежест. „Това е една от най-важните цели, обещания, които сме дали“, каза още депутатката от ГЕРБ. „Към края на месец юли приходите в хазната са повече от заложените – с над 6%. За второ тримесечие ръстът на БВП е 3.6%. Второто тримесечие спрямо първото ръстът е 0.9%. Очаквам този ръст да се запази и до края на годината“, прогнозира Менда Стоянова.

Тя допълни, че нулев или положителен баланс ще означава липса на кредити. „Половин година ще слушате спекулациите на опозицията за това как ще разпределяме излишъка в бюджета“, каза още Менда Стоянова. Тя заяви, че средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. „Предвиждаме цялостни инвестиции в образование – в материална база и съвременни форми на обучение“, заяви депутатката от ГЕРБ.

Тя обясни, че в сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. „Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза в заключение председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *