Депутати обсъждат председателството и бюджета на ЕС

Депутати от различни политически партии на специална среща  обсъждаха сигурността, новият бюджет на ЕС и българското председателство на Съюза. Това бяха трите основни теми на срещата на български депутати от парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм, по отбрана и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове със зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.
Катайнен обясни, че визитата е част от опитите да се убедят националните парламенти да припознаят всички европейски идеи и проекти. Ако денонощно се обвинява ЕС, се стига до ситуация като Брекзит, смята той. Политиците, гражданите и журналистите ни подтикват да направим нещо, за да съхраним ценностите на ЕС – демокрацията, върховенството на закона, сътрудничеството на европейско ниво, посочи той. От тук нататък основни теми на обсъждане в Съюза са нивото на сигурност, бъдещето на икономическия монетарен съюз, бюджетът на ЕС.
Според Катайнен по отношение на сигурността има дублиране между усилията на НАТО и ЕС, и това трябва да се промени. Трябва да видим как по-добре да използваме националните ресурси, заяви той. По думите му сериозен проблем са хибридните и киберзаплахите.
В отговор на депутатски въпроси Катайнен каза, че България не трябва да подценява ролята си в областта на европейската сигурност. Всичко, свързано с отбраната, е в ръцете на държавите-членки, ЕК само може да им помага да се движат напред. Според Катайнен идеята за европейска армия се позиционира далеч в бъдещето.
Трябва да приемем нещата такива, каквито са, – бюджетът на ЕС ще бъде ограничен, отбеляза той. Трябва да се мисли дали Съюзът може да създаде система за собствени ресурси. Като председател на Съвета на ЕС България ще трябва да участва в подготовката за новия бюджет, отбеляза Катайнен. Според него трябва да се мисли как да се увеличи добавената стойност на бюджета. Искаме да имаме добра пропорция по отношение на нетните доставчици и нетните получатели на средства. Има възможност за конструктивни дискусии между държавните-членки по отношение на бюджета, не гледайте само в посока на ЕК, а и в посока и на останалите държави-членки, посъветва той.
По отношение на българското председателство Катайнен отбеляза, че страната не може да прокарва националните си интереси. България ще участва във воденето на триалози относно финансирането на еврофондовете и за вас е по-добре да бъдете много добре подготвени по този въпрос, това означава не само лидерство, но и много добра подготовка и разбиране на въпроса, отбеляза той. Личното му мнение е, че добре би било България да намери иновативен подход по отношение на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Вашето председателство би могло да е много важен фактор за гладки преговори и за постигане на яснота какво да се прави в бъдеще, каза още той.
България е третият по големина бенефициент по Европейския фонд за стратегически инвестиции след Естония и Испания, каза той. По думите му трябва да се развива въздействието на фонда върху националните икономики.
На въпрос за идеята за Европа на няколко скорости Катайнен подчерта, че никой в Европа няма намерение да дели страните на първа и втора класа. Разбираме различните скорости така – ако някои държави искат да се развиват по-бързо, трябва да им бъде позволено, обясни той.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *