Депутати съдят МФ за скрита информация

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ внесоха жалба в Административния съд срещу МФ. Повод за жалбата е отказът на министър Владислав Горанов да предостави данни за фирмите, които държат складовите бази за бензин и дизел.

Тримата народни представители изискаха тази информация, защото тя може да се окаже ключ към загадката за високите цени на горивата в България. През 2011 г. Комисията за защита на конкуренцията установи, че данъчните складове, които имат право да съхраняват и продават бензин и нафта, са 27 на брой, но 80% от тях са с общ собственик.

„Може да имаш само два склада, но ако те са 90% от капацитета, ти командваш пазара“, коментира Мартин Димитров. Все по-усилено се коментира, че тази концентрация пречи на вноса на горива и на ценовата конкуренция.

След като финансовият министър така и не даде отговор в рамките на парламентарния контрол, миналия декември депутатите официално поискаха от МФ детайлна справка, за да се види има ли промяна при данъчните складове, като се позоваха на Закона за достъп до информация. Преди дни обаче министър Горанов обявил, че тези данни са „защитена тайна“ и така се стигна до жалбата в съда.

Бившият министър Симеон Дянков не виждаше нищо секретно в темата и даваше информация на предишното Народно събрание, отбелязва „Сега“.

В края на миналата година депутатите отхвърлиха предложението на РБ данъчните складове задължително да приемат горива на фирми вносители и то при еднакви условия.
Според Мартин Димитров тази мярка би засилила конкуренцията и ще стопи монопола при търговията с горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *