Депутат на трудовата борса: 1560 лева месечно!

Бившите депутати от 43-тото Народно събрание, чийто мандат приключи вчера, имат право да се регистрират като безработни на трудовата борса. Всеки народен представител, който се окаже безработен, ще взима месечно над 1500 лева от държавата.

Още щом станало ясно, че мандатът свършва, депутати започнали да си признават, но тайно и на четири очи, че обмислят да отидат на трудовата борса. Но отказват да го обявят публично.

В миналия парламент – 42-то народно събрание, точно 14 депутати се пресрамиха и регистрираха на трудовата борса, за да използват помощите от безработицата. И до днес те /голяма част от същите бяха и в отиващото си 43 народно събрание/ обаче се притесняват да го признаят пред журналистите и телевизионните камери, под благовидния претекст, че тази публичност щяла да им навреди в предизборната кампания за следващия парламент. Интересно, сигурно още преди разтурянето на отишлия си вече парламент и окончателната снимка за спомен пред „Съединението прави силата“ някой е представил списъците със набелязаните бъдещи депутати, та така се дърпат да не си увредят имиджа пред електрората, като си признаят, че бадева ще лапат по бон и половина на месец. Защото депутатите от 43-тото народно събрание ще имат право на обезщетение в размер на 1560 лв. – 60% от максималния осигурителен доход. Какво да се прави: ако римляните са казали „Суров закон, но закон“, ние просто ще вдигнем рамене и ще повторим „Глупав закон, но закон“. А и как да бъде друг този закон, като тези същите хора са го съчинявали, а и после гласували…

Но нека все пак да си представим една хипотетична картина: всички довчерашни депутати решат да се запишат на борсата, после се окаже така, че са регистрирани на едно и също място в столицата, за да са близо до мандата на следващия парламент, след това още по-хипотетично и дори анекдотично си развържем въображението и предположим, че всичките 240 безработни с часовници „Ролекс“ за по няколко хиляди лева, скъпи костюми  за по няколко бона, са пристигнали на борсата със дадени „на заем“ бентлита и мерцедеси пред борсата… И така подредени очакват „подаянието“ от 1560 лева, иначе необходими, според статистиката /на която никой не вярва освен тя самата/ на четиричлено   семейство да върже месечния си бюджет.

Тогава нека набързо  да цъкнем с елката и ще пресметнем, че тази идилично-анекдотично постпарламентарна идилия ще струва на данъкоплатците всеки месец по 374 000 лева, над милион за тримесечие и т.н. При това положение направо трябва да сме им благодарни, поне на по-голямата част от тях, че няма да се затичат към Бюрото/както го пишат и изговарят онези, които мечтаят да отидат до него за стотина лева месечно/и по този начин не ще натоварят немощния държавен бюджет. Ако мислите, че го правят заради вас или съвсем безкористно, много се лъжете: те просто разчитат след другите избори отново да заемат още неизстиналите си места и набързо да наваксат героичния период на няколкомесечна безработица. А дотогава си имат достатъчно „резерви“ във фирмите от бизнес обръчите край тях, които са напечелили толкова много благодарение на лобирането от страна на депутатите, че могат да ги издържат и доживотно – тях и семействата им… У нас и дори в чужбина!

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *