Десетки загинали в ”деня на гнева” в Либия

Според базираната в Ню Йорк правозащитна организация Хюман Райтс Уоч либийските сили за сигурност са убили най-малко 24 души, съобщи БГНЕС. „Властите трябва да спрат използването на смъртоносна сила, освен ако не е абсолютно необходима за опазването на човешки животи, и да започнат независимо разследване на престрелките“, съобщи Хюман Райтс Уоч в комюнике.
Очевидец съобщи пред АФП, че в различни части на града са се чували изстрели. Издаваният в Бенгази вестник „Курина“ съобщава на интернет страницата си, позовавайки се на очевидци, че демонстранти са запалили полицейски участък в града. Десетки хора са арестувани, съобщи bTV. Друг жител на Бенгази, който заяви, че поддържа връзка с хора от близкия град Ал Баида, съобщи пред Ройтерс: „Сблъсъците между протестиращите и поддръжниците на Кадафи продължават, част от полицаите изпаднаха в ярост. Много хора са убити“.
Строгият контрол на властите върху телекомуникациите в страната не позволяват да бъде получена достоверна информация за обхвата на протестите. В социалните мрежи в интернет се появиха съобщения, че вчера при протести в множество либийски градове са загинали над 50 души.
По улиците на съседния на Бенгази град Бейда протестиращи са започнали да строят палатков лагер. При протестите в Бейда вчера според очевидци са загинали петима демонстранти.
Днес се очаква да бъдат погребани жертвите на сблъсъците и в двата града. Погребенията може да се превърнат в катализатор за нови масови протести, посочва Ройтерс. ДПА съобщи, че силите за сигурност в Либия очакват днес нови масови протести. Противниците на режима на Кадафи настояват за политически свободи, спазване на човешките права и прекратяване на корупцията.

 
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *