Десет години от Великата депресия – 2

Десет години не са кой знае какъв дълъг период от живота на обществото и повечето наши съвременници помнят, как през декември 2007 година в САЩ започна финансов колапс, който вече едно десетилетие оставя отпечатък върху световната икономика и тревожи всички.
Някои го дефинираха като Голямата финансова криза, други пък сравниха глобалната финансова криза с Великата депресия през 30-те години на миналия век, родила най-дългия период на самоубийствата в Съединените щати.
Светът плати висока цена – само американската икономика регистрира загуби от почти 4 трилиона долара, а пазарът на труда там и досега не може да се възстанови до предкризисните си равнища.
Бълзата реакция на кризата от страна на централните банки и правителствата успяха да предотвратят оконтчателния финансов колапс, който би ударил смъртоносно световната икономика. Не бе допусната банкова паника, наляха се пари в икономиките и така се ограничиха последствията. Но преди това мястото, откъдето тръгна кризата – Съединените щати и нечовешката политика на техните банки, разориха милиони семейства, банковите мастодонти, причинили колапса на икономиката, се оказаха „твърде големи, за да фалират“ и държавата ими осигури многомилиардни помощи. Които за САЩ не бяха кой знае какъв проблем, след като те си печата доларите и никой не ги лимитира и контролира…
За това обаче всички плащаме и сега немалка цена. На първо място, икономическия ръст в света се увеличава с малки стъпки, необходимите за реформиране на световната икономика мерки не бяха предприети. Това и в момента ни прави по-уязвими от нова криза, пише британското списание „Икономист“.
Свободното движение на капитала днес може да направи много държави жертва на неочаквана промяна в настроенията по световните пазари. Решението е всички страни да увеличат своите запаси от чужда валута. но наличието на големи валутни резерви води до намаляване на лихвите и увеличаване на дълговете.
И понеже повечето от резервите са в долари, това силно увеличава зависимостта на световната икономика от щатската валута. Въпросът сега е кога в САЩ ще се появят нови финансови балони и колко ще продължи спокойствието на пазарите, което наблюдавахме в последните 12 месеца.
Напълно вероятно няма да имаме времето между Великата депресия и Голямата финансова криза. липсата на радикални икономически реформи ни прави уязвими, а това означава, че можем да влезем в следващата икономическа криза всеки момент оттук нататък.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *