Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ : Бизнесът има нужда от кадри, които да могат да анализират

Бизнесът търси хора, които да могат да анализират, да могат да мислят и да презентират. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова – вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и председател на Българската асоциация за управление на хора. В интервю за „Бизнес старт“ тя обясни, че последни проучвания показват, че тези кадри са най-ценени в момента.

По думите й е сложно да се определи кои ще са най-търсените специалисти, защото бизнес атмосферата е много динамична и постоянно се променя. Тя обаче е категорична, че кандидат-студентите и студентите трябва да развиват аналитичните си способности. „Винаги съм казвала, че машините отговарят на въпроси, но ние хората трябва да задаваме въпросите“, категорична е тя. Точно на това ВУЗФ учи студентите си.

Нашите студенти започват стажове още от 1 и 2 курс. И се реализират успешно – ВУЗФ няма безработни випускници. Над 50 студента от всички, които са завършили университета пък са в бордовете на директори в различни компании, стана ясно още от думите на Смилкова.

„При нас са тези деца, които искат да се развиват в България. Защото те от първи курс започват да работят и до четвърти курс вече са на толкова добри позиции и имат такова поле за изява, че въобще не се замислят да отиват навън“, подчерта още тя.

Вицепрезидентът на ВУЗФ обясни още, че всяка година университетът актуализира учебната си програма, така че да бъде в час както с развиващите се технологии и да отговаря на нуждите на бизнеса. „Нашите учебни планове са една симбиоза между всички необходими икономически познания, плюс технологиите и от друга страна – бизнес психологията“, обясни тя  и допълни, че единствено ВУЗФ предлага бакалавърска програма за човешки ресурси.

Тя посъветва кандидат-студентите да изберат внимателно както специалността, която да изучават, така и университета. „Много е важен престижът на един университет, социалните контакти, които той осигурява, както и акредитацията“, категорична е Смилкова.

Относно специалността, тя заяви: „Не залитайте към интересни и добре платени към момента професии. Изберете нещо, което да искате и  харесвате да учите и ще намерите неговото най-правилно приложение в бъдеще“.

„Над 80% от нашите преподаватели са хора от бизнеса – изпълнителни директори, финансови директори, HR директори. Много практически насочено е всичко, което се случва във ВУЗФ“, каза още Смилкова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *