„Дефиле на младото вино“ обяви своите призьори

„Дефиле на младото вино“ е вече традиционен фестивал, който се провежда всяка есен в Пловдив. На него се представят  най-добрите вина на родните производители, като всяка една изба има правото да участва във всяка една категория. Жури от изтъкнати експерти – дегустатори, научни работници от Университета по хранителни технологии – Пловдив, признати имена от бранша след тридневната надпревара дават оценки и награждават най-добрите вина в отделните категории.

„Дефиле на младото вино“ е и запазена търговска марка за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в края на ноември. Провежда се на специално отредени открити площи и точно определени възрожденски къщи, предоставящи уютната атмосфера на неповторимия Стар град. Посетителите имат възможност да опитат младите вина на производители от различни винарски региони – Брезово, Старосел, Перущица, Карлово и други. Организаторите са се погрижили 32-ма водещи винопроизводители от цялата страна да участват със своите млади вина в осмото издание.

Откриването на тазгодишното Дефиле на младото вино беше със специалното участие на виртуоза Теодосий Спасов, а преди това имаше Дионисиево шествие, съпровождано от фолклорен ансамбъл „Тракия“, което тръгна от центъра на града и продължи по камдъръмените улички на Старинен Пловдив.

Дегустациите на над 200 вида млади вина ставаха на 12 знакови места в Стария град – галерии, музеи и ресторанти. Домакини бяха гостоприемни възрожденски къщи и емблематични заведения като култовия ресторант „Тракийски стан“, където пловдивчани и гости можеха да се разкършат с хубави фолклорни танци и да се подкрепят с чаша истинско вино

На провелата се на 26-ти ноември „Вечер на майсторите на виното“ бяха обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Според него вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта, т.е. най-добрите млади бели, червени и розе вина „Реколта 2016“.
Със Златен Дионис в категория „Червено вино“ бе отличен Букет Миролио на изба Едоардо Миролио. В категория „Розе“ победител е Рубин на ВИ Бендида. Златен Дионис за най-доброто бяло вино в дегустационния конкурс за най-добро младо вино 2016 беше отреден на Братя Минкови със Совиньон блан. Специален Златен Дионис бе връчен на Санта Мария за Купаж-Каберне совиньон Каберне фран.
Посетителите на виненият фестивал определиха своите фаворити чрез попълване на анкетни карти. Това са: ВИ „Козя Грамада“ – за най-добро бяло вино, ВП „Мелвино“ за най-добро розе и ВИ „Тодоров“ – най-добро младо червено вино за 2016 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *