Дефицит на суровини и материали в Германия

Недостигът на материали в германското производство става все по-сериозно, показва последно проучване на водещия икономически институт Ifo.

Германската икономика се е забавила повече от очакванията

През септември цели 77,4 % от промишлените компании в Германия съобщават за пречки и проблеми при осигуряването на и суровите и междинните продукти.

Втори пореден месец дефицитът се изостря. През август 69,2% от промишлените фирми изпитваха подобни проблеми, информира expert.bg.

„Пречките при доставките стават все по-сериозни“, посочи Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института Ifo, цитиран от БНР. На дневен ред пред компаниите в Германия остават и повишаващите се цени.

Секторът на услугите поддържа германската икономика над повърхността:: Investor.bg

„Има много поръчки, но в момента компаниите не могат да произвеждат стоките, за да ги изпълнят“, добави Волрабе.

Ситуацията е особено сериозна в автомобилната индустрия, като почти всички компании в тази сфера (или 97%) съобщават за проблеми.

Делът на засегнатите остава много висок и в други ключови отрасли – в сферата на електрическото оборудване (93% от компаниите), в химическата промишленост (67%) и производството на машини и оборудване (89%). В хартиената индустрия значително повече компании съобщават за недостиг на доставки (79 на сто).

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *