Деца случайно пробиха защитата на Linux система

Linux-базираните системи са известни с изключителната си сигурност, но понякога и те страдат от слабости в защитата. За щастие, разработчиците от общността на отворения код много бързо отстраняват откритите уязвимости.

И най-добре защитените системи може да имат пролуки, които дават шанс на хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро програмистите на Linux Mint затвориха уязвимост, която позволява на хакери да преодолеят екрана за заключване на системата и след това да получат достъп до заключения работен плот, информира technews.bg.

Линукс dig командата за диагностика на мрежа - Cloudware Блог
Любопитното в случая, че проблемът е открит от две деца, докато си играели на хакери на компютъра на баща си под управление на Linux Mint. Децата натискали произволни клавиши както на физическата, така и на екранната клавиатура, което в крайна сметка предизвикало срив на екрана на Linux Mint и малчуганите получили достъп до работния плот.
Lenovo разширява списъка на компютри работещи отлично с Линукс | Download.BG
Клемент Лефевр, водещият разработчик на Linux Mint, пояснява в дискусия в GitHub, че проблемът идва от екранната клавиатура на компонента libcaribou, която се доставя с интерфейса на работния плот Cinnamon.

Проблемът възниква, когато потребителите натиснат клавиша „ē” на екранната клавиатура, и засяга всички дистрибуции на Linux Mint, които използват Cinnamon 4.2 и по-стари версии. Уязвимостта води до срив на началния екран, което позволява на потребителите да получат достъп до основния работен плот.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *