Джейн Остин ще украси новата банкнота от 10 британски лири

Ликът на британската писателка от началото на XIX век Джейн Остин ще украси новата банкнота от 10 лири, съобщиха от Bank of England вчера. Така централната банка на страната отговаря на критиките, че жените не са достатъчно представени върху местните парични знаци, пише агенция Reuters.
Романистката, написала класики като „Гордост и предразсъдъци“, „Разум и чувства“ и „Ема“, ше замени образа на естествоизпитателя Чарлз Дарвин върху гърба на най-използваната банкнота на Острова. Нейният портрет ще бъде адаптация на оригинална скица, направена от сестра й, а под него ще стои цитат от „Гордост и предразсъдъци“: „Заявявам, че в края на краищата няма друго такова удоволствие като четенето!“

Новите банкноти от 10 лири се очаква да влязат в обращение през 2017 г.
Централната банка на Англия предизвика обществени критики през април, когато обяви, че бившият премиер Уинстън Чърчил ще заеме мястото на социалната реформаторка Елизабет Фрай на гърба на банкнотата от 5 лири. Фрай беше единствената жена, представена върху британските финикийски знаци.
Новият управител на банката Марк Карни, който зае поста на 1 юли, определи Остин като „един от най-великите писатели в английската литература“ и обеща, че в бъдеще изборът на исторически фигури за банкнотите ще бъде разглеждан така, че да не възникват подобни спорове. Карни е първият чужденец, застанал начело на финансовата институция в 319-годишната й история, и изявява реформаторски дух. Не е ясно обаче дали той ще се опита да промени дисбаланса между половете в комисията по валутна политика на банката. От май 2010 г. деветчленният орган е съставен само от мъже, а от създаването му през 1997 г. само четири жени са били негови членове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *