Джибрил: Избори в Либия до 8 месеца

Това заяви либийският премиер Махмуд Джибрил, цитиран от Ройтерс. Засега обаче приоритетът е да бъдат премахнати оръжията от либийските улици и да бъдат възстановени стабилността и реда, каза още Джибрил на Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка, който се провежда в Йордания.
Първите избори трябва да се проведат в период до осем месеца максимум, за да се създаде национален конгрес на Либия, нещо като парламент, обяснил Джибрил. Този национален конгрес ще има две задачи – да подготви конституция, за която ще имаме референдум, а втората – да формира временно правителство, което да трае, докато се проведат първите президентски избори, заявил още той.
Либийският премиер заяви също, че очаква да се оттегли още в събота. Това е ход, който е планирал да направи, щом правителството му поеме пълен контрол над страната.
В четвъртък сваленият либийски диктатор Муамар Кадафи беше пребит и след това  убит по зрелищен начин от подивели тълпи, когато правителствените сили превзеха и последните сгради в родния му град Сирт. Очаква се правителството официално да обяви страната за „освободена“ в неделя.
На въпрос кога очаква да се оттегли, Джибрил заявил: Днес, днес. Той предупредил следващото либийско правителство да не позволява политиката да повлияе на подписването на петролни договори. Мога да посъветвам следващото временно правителство, че икономическите правила трябва да бъдат нормата. Много е опасно да имаш договори, основани на политика, смята той.
Междувременно военни командири в либийския град Мисурата заявиха, че няма да бъде извършена аутопсия на тялото на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, въпреки че има въпроси как точно е загинал той. Няма да има аутопсия нито днес, нито друг ден. Никой няма да отвори тялото му, заявил Фатхи ал-Башаагха, говорител на военния съвет в Мисурата, пред Франс прес. Коментарите на ал-Башаагха са били потвърдени от други двама военни командири от Мисурата.
Бившият шеф на либийското разузнаване Абдала Ал-Сенуси, който се издирва от Международния наказателен съд, е бил забелязан в северната част на Нигер. Това е съобщил източник от нигерийското правителство в столицата на Нигер Ниамей.
Присъствието на Абдала Ал-Сенуси е било отбелязано в далечния север на Нигер, край границата с Либия, казал източникът на Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *