Джим Роджърс: Пазарите са готови да се сринат отново

Инвестиционният гуру Джим Роджърс смята, че предстои сериозна корекция във фондовите пазари, която ще има сериозни последици за щатската валута, която от доста време насам се базира на хартия, а не на стойността на реално произведени блага. Друга нарицателна личност в инвестиционните среди – Марк Фабер, е съгласен с него по този въпрос.
Според Джим Роджърс наливането на пари в икономиката позволява на правителствата да крадат от бедните, за да помагат на богатите. И двамата инвеститори смятат, че бъдещето пред щатската валута е мрачно и отричат всички възможности за скорошно възстановяване.
В интервю пред CNBC миналата седмица Джим Роджърс заяви, че следващата криза ще бъде валутна. Той се опасява, че много нови пари са били налети в икономиките и предупреждава за високата задлъжнялост на правителствата, които изкупиха лоши активи от финансовия сектор за милиарди долари.
Според Джим Роджърс фондовите пазари ще достигнат нови дъна по-късно през тази и следващата година, защото ралито от началото на март е било подхранено до голяма степен от наливането на новонапечатани пари от централните банки в икономиката. В същото време фундаменталните проблеми на икономиката, в това число свръхконсумацията и нарастващата задлъжнялост, остават неразрешени.
Той заяви още, че цената на петрола вероятно ще остане висока, въпреки че рецесията оказва силен натиск върху потреблението и търсенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *