Димитров: Ще искаме доставчиците на газ да гарантират алтернативно трасе

Представителите на водещите енергийни компании си дадоха среща на Енергийния бизнес форум – София, организиран от Българския енергиен холдинг (БЕХ). България не случайно е домакин тази среща – страната ни има важно стратегическо положение и потенциалът ни е голям. Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на форума. „Целта на България е да се превърне в енергиен хъб за Югоизточна Европа и Черноморския регион”, подчерта още Станишев.
Газовата криза от началото на годината показа как външните фактори ускоряват развитието на проектите, някои от които са точени с години, подчерта премиерът.
Географското положение на България дава възможност за диверсификация на доставките за Европа – от една страна ние сме близо до производителите Русия, а от друга – до страните от Каспийския регион. Върху територията на страната се намират тръбопроводи за Европа. През 2007 година сме транзитирали 18 млрд. куб. метра природен газ и винаги сме били надежден предсказуем партньор и за потребителите и за износителите на газ, подчерта Станишев.
Националната стратегия цели изграждане на нови маршрути и по тази причина участваме в подготовката на редица проекти, сред които „Набуко”, „Южен потек”, както и нефтопроводите „Бургас-Александруполис” и „Бургас-Вльора”.
Освен на тръбопроводите обаче страната трябва да разчита и на собствените си ресурси. По тази причина трябва да разширим хранилището в „Чирен”, което компенсира сезонните колебания. Разработването на нови хранилища също е приоритет – в Черноморският шелф, например, поясни българският премиер.
Ще потърсим и нови партньори от Северна Африка, от Близкия Изток и Каспийския регион. Терминалите за втечнен газ (LNG) също разнообразяват доставчиците на природен газ, отбеляза още Сергей Станишев.
„Газовата криза ни научи, че находището в „Чирен” трябва да съдържа запаси, които до покриват дневните нужди за поне един месец”, допълни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той подчерта още, че новите договори за доставка на газ трябва да бъдат без посредници, тъй като така ще се знае от кого може да се търси отговорността при възникване на криза. „Сега реално отговорност носеше българска компания, регистрирана в България, от която нищо не зависеше”, коментира Димитров, визирайки януарската криза със спирането на доставките на природен газ от Русия през територията на Украйна. „Ние имаме 1 млрд. лева загуби и реално няма от кого да си потърсим компенсациите”.
В новите договори ще искаме още доставчикът да гарантира доставките с алтернативно трасе. „Договорите трябва да бъдат прозрачни – тайната на договореното не защитава страните, а повишава социалното и политическото напрежение. Винаги има подозрения дали не е продаден държавния интерес”, подчерта още министър Димитров. „Предоговаряне на споразуменията за доставка и пренос на природен газ между България и „Газпром“ може да има най-рано през 2012 година”, коментира в отговор представителят на руския газов гигант Станислав Циганко.
Що се отнася до новите енергийни проекти министър Димитров коментира, че след реализацията им България ще транзитира 80 млрд. куб. метра природен газ годишно. „В момента България потребява около 3,5 млрд. куб. метра и транзитира над 17 млрд. куб. метра”, подчерта той. Освен това трябва да търсим икономическите изгоди от реализацията на газопроводите. Транзитните такси трябва да покрият инвестициите, експлоатационните разходи и да донесат една нормална печалба.
„Всички проекти – и „Набуко”, и „Южен поток” не са в конфликт – колкото повече тръби има, толкова по-добре”, допълни още Димитров. Кризата ни научи, че тръбите трябва да бъдат реверсивни, да има възможност потока да се „обърне“, а „инвестициите за това не са големи“, коментира министърът.
Решенията за газа обаче не са чисто пазарни и бизнесът не може да ги реши сам. „Трябва да вървим към публично-частни партньорства при реализирането на проектите“, допълни ще Димитров. Съвместната работа между бизнеса и правителствата гарантира, че ще има газ, е позицията на министъра.

„По някои въпроси няма място за отстъпление и ви гарантирам, че ще ги отстоим”, заяви Петър Димитров по отношение на очакванията за подписване на договора за „Южен поток” в Москва. Припомняме ви, че „Газпром” настоява да използва част от инфраструктурата на страната ни при изграждането на газопровода „Южен поток”. До този момент позицията на София е категоричен отказ. „Има различия, но няма да ги коментирам и дебатирам чрез медиите”, отбеляза още Димитров. Той не пожела да коментира и информацията в руските медии, според която България не желае да отстъпи по въпроса за националната газопреносна мрежа заради натиск от страна на Европейския съюз. натиск от страна на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *