Димчо Михалевски: Превръщането на дюните край Несебър в строителна площадка е престъпление на ГЕРБ

Това заяви народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски – член на Парламентарната комисия по земеделие и гори, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.
Той припомни, че предишното правителство е наложило мораториум на строителството в защитените зони по българското Черноморие още през 2007 г. отбелязват от пресцентъра на БСП.
В изпълнение на приетия мораториум през 2008 г. Агенцията по геодезия, кадастър и картография подготвя и стартира процедури за „Изработване на ортофотоплан на Черноморското крайбрежие на Република България, кадастрална карта и кадастрални регистри, едромащабна топографска карта в мащаб 1:5000, специализирани карти съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие и специализирани карти за устройствено планиране на населени места. До лятото на 2009 г. процедурите за избор на изпълнител са проведени, избрани са изпълнители по поръчките, но поради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не са сключени договорите. След това КЗК  разрешава сключването на договорите, които са щели да определят границите на защитените зони, да се нанесат дюните, да се определят границите на зоните, които определят ограниченията на режима за застрояване в тях.
„Правителството на ГЕРБ прекратява процедурите и оставя на „субективната преценка“ на компетентните органи, къде има дюни и къде няма”, посочи инж. Михалевски. По думите му ако договорите за специализираните карти и другите продукти са изпълнени , към 2010 г. е щяло да има изработени карти с нанесени граници на защитените зони и характера на местообитанията съгласно закона за биологичното разнообразие. „Не случайно предходното правителство не е финализирало процедура за продажба на тези държавни земи, независимо от изпълнението на процедурата по закона за горите от 1999 г., а е изчаквало да се реализират изработването на картите по Закона за устройство на черноморското крайбрежие за да се установи ясно режима на лимитиране и ограничение върху зоните и териториите, които да обосноват последващи решения”, подчерта депутатът. Той е категоричен, че  престъплението на ГЕРБ е факт. „Наличието на дюните в защитената зона „Ахелой – Равда – Несебър“ е безспорно.
Ако бяха изработени специализираните карти  през 2010 г. щеше да има ясна граница на т.нар. „сиви дюни“, които по силата на ЗУЧК, могат да бъдат само публична държавна собственост и следователно не могат да се продават”, посочи още инж. Михалевски. Според него именно бездействието и престъпното поведение на МРРБ през 2009 г., когато прекратява договорите на АГКК за изработката на тези специализирани карти, отваря възможността да се финализира  заявлението за продажба на имота.
Според инж. Михалевски община Несебър няма никаква вина, защото е изпълнила законовите си задължения на база на документ, предоставен й от централната власт и възложителите на инвестиционното предложение. „Бойко Борисов не е спрял нищо, защото първо няма такива правомощия, а и в настоящия казус при отсъствие на специализирани карти, които да отразят границите на дюните, което е направено умишлено, дефакто процедурата на МЗХ изглежда „законна“, макар и безкрайно „неморална“. Това действие обаче без санкцията на Борисов е невъзможно”, категоричен е депутатът от КБ.
Според него, незабавно трябва да се иска не само да се наложи контрол на Публичните устройствени планове, както  и Общите устройствени планове и е, но и в изключително ускорен порядък да се изработят всички необходими карти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *