Днес в МС се гледат промени в Закона за храните

Истинско мляко, сирене и месо ще може да се купува директно от фермата. Това ще стане с промени в Закона за храните, които днес се гледат от Министерския съвет. Според тях производителите вече ще могат да продават малки количества суровини и храни от животински произход на крайните потребители. Досега това беше незаконно, макар че много хора купуваха истинско мляко и месо директно от фермите. Промяната на Закона за ГМО ще позволи те да бъдат регистрирани у нас

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри изложба „Безопасност на храните” на езерото „Ариана”. Изложбата показва основните права за защита на потребителите при производството и търговията с хранителни стоки.Българският потребител трябва да консумира качествени храни, но и той трябва да е достатъчно информиран, за да знае правата си и какво му се предлага, каза министър Найденов пред журналисти. Обществото има нужда от повече информация във връзка с безопасността и качеството на храните, такава е и целта на днешната изложба – да провокира потребителя да търси, да знае и да се интересува повече, за това, което купува на хранителния пазар.
В тази връзка искам да кажа, че отварянето на темата за генетично модифицираните организми /ГМО/ поражда необходимост от една мащабна кампания, която да запознае хората за какво става въпрос, обясни още министър Найденов.
Промяната на Закона за генетично модифицираните организми, която се внася от екоминистерството, не касае директно консумираната храна от човек, а фуражите за животните, каза министърът. Той допълни още, че поради недостатъчната информираност на гражданите с темата се спекулира и се създават излишни страхове у потребителите.
Министър Найденов уточни, че промяната се налага заради транспонирането на европейски директиви в българското законодателство. Така ще се позволи да бъдат регистрирани ГМО у нас, при подаване на заявления за целта. До момента такива заявления у нас не са правени. Освен това с промяната на закона ще съществува възможност страната ни да откаже използването на ГМО за фуражи, които иначе са разрешени в Европейския съюз.
Според министър Найденов у нас трябва да бъде проведен широк обществен дебат по темата за генетично модифицираните организми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *