Днес е Голяма Богородица

На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жената и семейството.
В цялата страна, където има манастири и църкви, наречени на Божията майка, хората правят курбани и раздават осветено грозде, диня и погача. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на майката на Иисус, която издъхва на 64 г. Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът й ще се пресели в Царството небесно.Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт – т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги.Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото и,̀ се установило, че в пещерата в Гетсиманската градина, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.
На обредната трапеза според народния обичай се подреждат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, пилешка каша, грозде и диня.

Днес празнуват имен  ден всички, които носят името Мара, Мариан, Мариана, Мария, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Преслав, Преслава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *