Днес е Димитровден, гледайте луната

 Празничната служба за храмовия празник на столичната църква „Свети Димитър“ ще води Знеполски епископ Йоан, викарий на патриарх Максим. В православния календар Димитровден е празник на единството на християнската общност, припомня отец Антоний: Свети Димитър е бил управител на град Солун. Живял е във времена тежки и опасни, в които самата принадлежност към християнството е орисала много хора на смърт и този човек, бидейки на твърде висок пост е направил всичко възможно да проповядва за Христа, с което ни дава един голям пример за това, че независимо какъв е човекът, къде се намира и на каква позиция, когато става дума за истината и справедливостта, за божественото, за което човек е готов дори да даде живота си, помолете се на Свети Димитър. Нека да имаме много мир в живота ни и нека Бог да ни дарува мъдрост, защото винаги и по всяко време да ставаме и да бъдем достойни християни и правово да служим Бог. Амин и честит празник на всички!

 Черковният празник е в чест на светия великомъченик Димитър. Житието му разказва, че учил жителите на Солун да отворят сърцата си за Христа. Денят в чест на Св. Димитър Солунски се свърза с поговорката „Дойде ли му денят, идва и снегът“.
На Димитровден стопаните гледат Луната. Ако месецът е пълен вярват, че кошовете ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. Започват годежите и сватбите, момите извиват хоро пред погледите на ергените и техните родители.
На празника се готви петел за именника или кокошка за именницата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки и пита с ябълки.
По стара традиция, на Димитровден се чества пофесионалния празник на строителя. Министър Лиляна Павлова ще награди довечера най-успелите през последната година в бранша. Във Велико Търново по традиция Димитровден ще бъде отбелязан в средновековната църква „Свети Димитър“. В храма през 1185 година болярите Асен и Петър обявяват въстанието срещу Византия и провъзгласяват възстановяването на българската държава със столица Търново. В крепостта „Царевец“ ще бъде открита паметна плоча с имената на 17 средновековни патриарси, водили българската православна църква от 1186 до 1393 година. Мемориалът е в района на Патриаршеския комплекс на Втората българска държава.
 

Финанси

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
С Тържествена света литургия, в катедралния храм „Свети Димитър“ във Видин, ще започне програмата, посветена на духовния празник на града. Ще бъдат осветени училищните знамена, а по-късно, на централния площад, ще се състои церемонията по издигане знамената на България и на община Видин. Освен в крайдунавския град, празник имат градовете Сливен, Радомир, Пордим и Болярово. В Етнографския комплекс “Етър” край Габрово също ще почетат деня на Свети Димитър. Пред църквата „Свето Богоявление“ в комплекса, на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве, а група „Габровски напеви” при читалище „Април Палаузов” ще поздрави гостите на празника. Народният култ към Светеца го представя като по-голям брат-близнак на Свети Георги. Някога на този ден чорбаджиите се разплащали с ратаите си, затова празникът се нарича още Разпус, а месеца – димитровски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *