Днес е Лазаровден

София /КРОСС/ Днес е Лазаровден. С Лазаровден се почита едно от последните чудеса, извършени от Христос – възкресението на неговия близък приятел Лазар, който бил мъртъв от четири дни и лежал погребан в пещера. Исус накарал близките на покойника да го заведат до мястото и след като махнали камъка от входа, той се помолил на небесния си отец и казал: „Лазаре, стани!“ Мъртвият възкръснал, а присъстващите се убедили, че Христос наистина е Божият син.
У нас на този ден се извършва народният обичай лазаруване, при който младите моми и момичетата се събират на групи по възраст и махала, обличат се в празнични одежди, накичват се с цветя, монети и пера и започват да обхождат домовете.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.  У нас на този ден се извършва народният обичай лазаруване, при който младите моми и момичетата се събират на групи по възраст и махала, обличат се в празнични одежди, накичват се с цветя, монети и пера и започват да обхождат домовете. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *