Днес се обявяват резултататите от стрес тестовете на банките от ЕС

Резултатите от стрес тестовете на основните банки в Европейския съюз ще бъдат обявени днес в 23 часа българско време и мнозина очакват лоши новини за италианските финансови институции.

Общо 51 от водещите банки бяха подложени на подробни проверки, обхващати информация по близо 12 000 показателя, за да се прецени „здравословното им състояние“ и дали биха устояли на натиск или финансова криза.

„Монте дей Паски ди Сиена“, най-старата банка в света, очаква лоши новини от European Banking Authority (EBA), защото е затисната от необслужвани заеми за общо 47 милиарда евро, посочва „Ройтерс“. Цената на евентуалното ѝ спасяване е толкова голяма, че има риск за италианската и европейската банкови системи. Властите в ЕС подготвят план за ликвидирането ѝ, ако стрес тестовете покажат, че е в много тежко положение и няма частна или публична подкрепа за стабилизирането.

Инвеститорите внимателно следят и новините за двете най-големи германски банки – „Дойче банк“ и „Комерцбанк“, след като резултатите им през последните месеци са притеснителни.

Този път стрес тестът не определя конкретен показател, спрямо който да бъде обявено дали една финансова институция е „взела изпита“, или се е провалила. Това рискува да създаде объркване, защото данните ще са разбираеми за тесен кръг анализатори, а банките със сигурност ще опитват да ги представят в положителна светлина.

Европейската централна банка вече съобщи тази седмица, че в банките от еврозоната има достътачно капитали и че не се очакват резултатите от стрес тестовете да създадат нужда от допълнителното им финансиране. Bank of England също каза, че британските банки общо взето покриват изискванията информира dnevnik.bg.

Но в Италия и Испания няколко институции вероятно ще покажат недостиг на нужния капиталов буфер за защита. Това може да предизвика незабавна реакция на регулаторите, включително изрични предписания как конкретна банка да поправи баланса си и да набере средства.

В италианските банки са събрани около 358 млрд евро проблемни и необслужвани кредити – около една трета от всички в тази категория в еврозоната, съобщи „Файненшъл таймс“.

Тестът бе проведен преди 2 години и сега обхваща 70% от банковите активи в ЕС като имитира тригодишен финансов и икономически шок и включва нови елементи като нуждата да се платят големи глоби или да преведат големи плащания по съдебни дела.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *