Днес ще видим съобщения на ключовите данни за инфлацията

Технически анализ за 15.09.2009

Тази седмично обръщане на данните от Великобритания и САЩ може да се окаже ключов тест за пазарните настроения в близък план, на фона на признаците, че рязкото покачване в цените на суровините и цените на акциите има, за сега, бягащ им курс. Вчера, световните цени на акцици – измерено чрез MSCI – показаха първата си загуба за осем дни; напред NYMEX договора за петрола спадна под $69/млрд. и цената на златото се потопи обратно под $1000/унция. Основните облагодетелствани от тези ходове бяха правителствените облигации и щатския долар.
Днес ще видим съобщения на ключовите данни за инфлацията във Великобритания, PPI и данните за продажбите на дребно в САЩ, както и на проучването ZEW в Германия.

EUR/USD
Евро/долар опита да се понижи вчера, достигайки дъно на 1.4514, но по-нататъшния мечи натиск бе отхвърлен като двойката рязко се вдигна нагоре до върха 1.4651 и закри на 1.4620. Краткосрочните сигнали са възходящи с цел 1.4716, но считам че ситуацията може да крие доста опасности. На четиричасовата графика се вижда формация „възходящ клин”, показваща потенциално предупреждение за мечо обръщане (корекция).Цената сега е около горната линия на възходящия канал, така че корекция надолу е всъщност логична на този етап. Въпреки това късите позиции не се препоръчват. Ако „възходящият клин” бъде пробит надолу, следващата низходяща цел ще бъде 1.4446..

GBP/USD
Формацията „обесен” ни даде валидно предупреждение за низходяща корекция вчера. Двойката направи дъно на 1.6518 и затвори на 1.6583. На четиричасовия таймфрейм можем да видим, че засега мечешката сила не може наистина да направи пробив на бичия канал, като цената все още се бори с долната граница на канала. Възходящия сценарий остава непокътнат и е за предпочитане. Най-близката съпротива е на 1.6655. Пробив над това равнище би трябвало да предизвика по-нататъшен моментум нагоре с ретестване на 1.6740. Първата подкрепа е 1.6500. При валиден пробив под нея може би ще видим неуспех за биковете.

USD/JPY
Долар/йена коректира нагоре вчера, достигайки връх на 91.13 и закри деня на 90.93. Не сме изненадани, тъй като сформирания „чук”, който ви показахме вчера, ни даде валиден сигнали за възходящ отскок. Възможно е да имаме друга бича корекция днес с тестване на зоните на съпротива 91.15 и 91.80. Само ясен пробив над 91.80 би трябвало да разглеждаме като заплаха за текущите низходящи изгледи. Най-близката подкрепа се вижда на 90.70-90.20. За предпочитане е низходящият сценарий, но меже би е по-добре да се остане извън пазара засега.

USD/CHF
Долар/франк опита да се покачи вчера, като направи връх на 1.0422, но по-нататъшната бича корекция беше ограничена и двойката закри по-ниско на 1.0344. На дневната графика имаме друг „обърнатия чук”, така че предупреждението за възходяща корекция е все още тук. За предпочитане е мечия сценарий, но може би е по-добре да се изчака. Да, текущия низходящ моментум е силен и примамлив, но никога не игнорирам всякакъв корекционен/обръщащ сигнал. Непосредствена подкрепа има на 1.0300-1.0250. Първата съпротива е 1.0422 (вчерашния връх), последвана от 1.0527.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Изготвил анализа: ФК „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *