Добавките и пенсиите да са на отделни ведомости

Според социалния министър Георги Гьоков COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости, за да няма объркване сред възрастните хора кое е пенсията им и кое е COVID добавката. Гьоков каза това пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Ще продължи ли добавката от 120 лв. за пенсионерите - Осигуряване - www.pariteni.bg
По думите му, важно е да се обясни на пенсионерите, че COVID добавките са подкрепящи заради кризата, а не са част от пенсията. Отделно трябва да бъде разписана и еднократната добавка от 75 лева при поставяне на две дози ваксина, смята Гьоков, информира pariteni.bg.

Той заяви, че правителството ще спази обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари спрямо миналата година, като през февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат добавки – за януари и февруари, така че да няма ощетени.

istock
istock

„Продължавам да твърдя, че нито една пенсия не е намалена, напротив – увеличени са средно с 12,5 процента“, заяви министърът на труда и социалната политика и отново подчерта, че грешката идва от смесването на подпомагането за здравната криза и пенсиите на хората.

Попитан дали може добавката да се дава през Агенцията за социално подпомагане, министърът каза, че е възможно, но хората трябва да знаят, че агенцията работи по специален режим и едно от условията е, че всички трябва да подадат документи за това подпомагане, което означава, че над два милиона пенсионери трябва да се наредят на опашка.

НОИ има традиция в изплащането на добавки към пенсията, не е проблем изплащането на добавки, не бих казвал, че е единственото решение махането на добавката от пенсионната система и изплащането й от социалната система, коментира Гьоков.

Към това ще преминем след спирането на добавката след юни, възрастните хора с доходи под прага на бедност ще бъдат подпомагани от АСП, посочи Гьоков.

         financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *