Добрев: Масовият бензин няма да мине 3 лева

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в сутрешния блок на Нова телевизия.
Мислим и търсим варианти с определени политики да повлияем на високите цени на горивата, но за съжаление те не са много, посочи  той.
Единият начин е чрез различна акцизна политика, но това трябва да бъде решение на целия Европейски съюз, допълни Добрев. Вторият начин е свързан с експлоатация на местни източници.
Добрев заяви, че няма да има особен ефект от изграждането на данъчни складове в съседни на нас държава, където да съхраняваме резерв от горива. „Това обаче не значи, че трябва да се отказваме. Трябва да търсим и използваме всички възможности за намаляване на цените“, посочи той.
Той допълни, че се очаква леко понижаване на цените на горивата през септември, защото всеки август се наблюдава сезонно увеличаване.
„За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на Черно море и дълбоки води на Черно море. Загубили сме десетилетия”, каза още министър Добрев и допълни, че преди около месец Министерски съвет е взел решение за сключване на договор с една от големите френски компании за проучване на Дълбоко Черно море, а тази седмица министерството е дало разрешение за проучване на блок „Свети Атанас”.
Икономическият министър посочи, че ако има инвеститори за АЕЦ „Белене“, те трябва да излязат „на светло“ и да заявят своите виждания за проекта. „Проблемът за „Белене“ е финансов. Това е прекалено скъп проект, за да може България да си го позволи. Цената му е два пъти по-голяма, отколкото стойността на цялата българска енергетика в момента, посочи той.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *