Добрите новини от срещата на Г 20 окуражава инвеститорите

Сортът брент е със 77 цента по-скъп до $ 96.32 за барел. Причината за това е оптимизмът, който заради инвеститорите, след като развиващите се страни от Г20 обещаха на Международния валутен фонд още $ 90 млрд. за подсилване на ресурса, с който институцията помага при кризи по целия свят.
Освен това стана ясно, че еврозоната е склонна да отхлаби изискванията към Гърция, тъй като до тук стана ясно, че поставените цели са нереалистични за изпълнение. По този начин се помага и на партиите, спечелили изборите, да получат по-голямо доверие в страната и да съставят правителство, срещу което да няма нови вълни на протести. Очевидно е, че многото гласове, които Сириза събра и този път, стряска Европа и тя вече не може да ги пренебрегва като значим фактор в Гърция.
С ръстове се движат и индексите на европейските борси, а на Wall Street началото също е позитивно.
DOW JONES INDUS расте с 0.49% до 12 804 пункта.  S&P 500 INDEX добавя 0.49% до 1 351 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX качва 0.68% до 2 915 пункта.
Преди началото на сесията излязоха негативни данни. Строителството на нови жилища в САЩ е намаляло с 4.8% през май до 708 хил. нови единици, но разрешителните за строеж са скочили със 7.9%, което е най-резкият скок за последните четири години.
По-рано днес пък стана ясно, че бизнесдоверието в германската икономика, проследяван от ZEW индекса, се е понижило чувствително през юни до -16.9 пункта спрямо 10.8 пункта през май. Знакът „минус“ показва, че повечето от участвалите в анкетата икономисти очакват, че по-скоро обстановката ще се влоши, отколкото да се подобри. Толкова рязък спад в нивото на индекса не е имало от 13 години насам.
Икономистите не очакват, че Германия ще се върне към рецесия, обаче, но смятат, че Европейската централна банка най-вероятно ще вземе решение за понижение но основния лихвен процент.
Притеснително за инвеститорите е и това, което се случи в първия ден от форума на раздвиващите се държави от Г20 в Мексико. В изказване на президента на Европейската комисия Жозе- Мануел Барозу пролича, че Европа обвинява за дълговата криза, в която изпадна, американския капиталистически модел. Така на форума на високо равнище световните сили се разделиха на два лагера, сипейки укори за това кой е виновен за сегашната ситуация.
Добрите новини от срещата на Г 20 в Мексико окуражава инвеститорите. Както вече стана ясно, развиващите се държави ще допринесат с 90 млрд. долара към ресурса на Международния валутен фонд, за да може той да се бори с кризата по света, в това число и в еврозоната. Освен това инвеститорите са в очакване, че утре ФЕД ще захрани нова серия количествени улеснения чрез удължаване на програмата Туист.
Допълнително успокоение дават пазарите на облигации. Лихвата по 10-годишните испански ДЦК падат с 1 базисен пункт до 7.11%. Доходността по италианските книжа също слабо се понижи с 2 базисни пункта до 6.03%.
Еврото остава над $ 1.26, а йената малко поотслабна към долара до 79.115 йени за долар.
Европейските борси отварят с покачвания.
FTSE 100 добавя 0.51% до 5 519 пункта.  DAX INDEX расте с 0.30% до 6 266 пункта.  CAC 40 INDEX качва 0.24% до 3 073 пункта.
Петролът поевтинява до $ 82.99 за барел лек американски и $ 95.58 за барел от сорта брент.
Радостта от изборните резултати в Гърция не трая дълго на пазарите и усмивките изстинаха само за няколко часа, след като лихвите по испанските държавни ценни книжа се покачиха рязко. На вчерашния аукцион доходността по 10-годишните ДЦК надмина 7%, което за инвеститорите означава, че икономиката е слаба, може би ще се нуждае от по-сериозна помощ, което от своя страна ще забави възстановяването в еврозоната и ще повлияе на търсенето на петрол. Валутните пазари реагираха с най-големи динамики, особено при двойката евро/долар.
Вчера обединената валута имаше пробив над $ 1.27 заради Гърция, но по-късно се върна под $ 1.26. В момента обменният курс е $ 1.2611 заради слабост при долара. Той бе потънал под 79 йени, а сега се търгува на 79. 123. Въпреки, че бе за кратко, това незабавно се отрази върху японските износители, за които скъпата йена е смъртоносна.
Така към този час водещият индекс на борсата в Токио е на червено. Компания в тази гама му правят и индексите в Хонконг и Пекин.
Nikkei 225 пада с 0.56% до 8 671 пункта.  Hang Seng Index потъва с 0.39% до 19 352 пункта. CSI 300 Index се понижава с 0.68% до 2 563 пункта.
Предимно на отрицателна територия завършиха и американските индекси. Там инвеститорите предпочетоха да изчакат новини от срещата на развиващите се страни от Г 20, която започна в Мексико. Засилват се и спекулациите, че Федералният резерв ще пристъпи към продължение на операцията Туист, което ще си е нова форма на количествено улеснение.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.20% до 12 741 пункта.  S&P 500 Index се покачи с 0.14% до 1 344 пункта. NASDAQ Composite Index добави 0.78% до 2 895 пункта.
На стоковите пазари лекият американски петрол поевтинява с 34 цента до $ 82.93 за барел. Американската сесия завърши на $ 83.27 за барел, след като инвеститорите се притесниха за високите лихви, които пазарите искат а испанските ДЦК.
При другият основен продукт на енергийните пазари – петролът сорт брент в азиатската сесия има поскъпване до $ 95.80 за барел.
Любопитна за търгуващите с петрол бе статистиката, дошла от ОПЕК. През миналата година страните-износителки на петрол от картела са реализирали $ 1.038 трлн. приходи от експорта на нефт и втечнен газ, което е рекорд в историята на ОПЕК и 39% ръст спрямо резултата от предходната година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *