Добри перспективи пред европейските индекси

И макар че Португалия се превърна в третата страна членка на съюза, която потърси помощ, индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 Index, се повиши с 0.6% до най-високата си от две години насам стойност през изминалата седмица. За последните две години показателят е нараснал с цели 78%. В същото време единната валута отбеляза най-голямото си повишение в историята през първо тримесечие на годината.
Изискваната доходност от инвеститорите за държане на испански и италиански държавни облигации в сравнение с германските се понижава, което е друг положителен сигнал.
Печалбите на компаниите от индекса Stoxx 600 могат да регистрират ръст от 20% през настоящата година, водени от компании износителки, като Bayerische Motoren Werke AG според прогнози на Bloomberg. Повишението ще доведе до ръст в печалбите на компаниите от индекса до 93%, което би било най-много от 2005-та насам.
Въз основа на това анализаторите прогнозират по-нататъшен ръст за индекса от средно 8.1% за тази година. За сравнение очакванията за ръст на широкия индекс Standard & Poor’s 500 са за 5.3%. Днес индексът загуби 0.1% от стойността си, с което повишението му за тази година е в размер на едва 2%.
Очакванията са нетните печалби на компаниите в него да са се повишили с 33% през първото тримесечие. Компаниите се търгуват при съотношение цена-отчетени печалби от 13.7, на фона на 15.6 за тези от S&P 500. Въз основа на прогнозираните печалби това съотношение се очаква да се понижи до 11.3, което би било най-ниското от 2008 насам.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *