„доверието на потребителите“ се понижава с 6.7 пункта в България

Редовното наблюдение на потребителите, проведено от Националния статистически институт (НСИ) през януари 2009 г., отчита, че показателят „доверие на потребителите“ се понижава с 6.7 пункта в сравнение с октомври 2008 г. (съответно с 8.0 пункта при потребителите в градовете и с 4.3 пункта в селата).
През януари 2009 г. се засилва негативизмът в оценките на потребителите за настоящата икономическа ситуация в страната. Очакванията за следващите дванадесет месеца са също по-песимистични, но само сред градското население.
Балансовият показател на очакванията на потребителите в градовете и селата по отношение на ръста на безработицата се повишава с 29.5 пункта в сравнение с три месеца по-рано. През януари 2009 г. 61.2% от градското и 68.3% от селското население считат, че безработицата ще се увеличи, докато през октомври 2008 г. техният дял е съответно 29.6 и 36.0%.
Мненията на потребителите за настоящото движение на потребителските цени са по-умерени в сравнение с октомври 2008 г., в резултат на което през януари 2009 г. балансовият показател се понижава с 9.4 пункта. Инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца са също по-ниски (с 5.6 пункта).
За второ поредно тримесечие оценките на потребителите за промените във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца са по-благоприятни, като по-високи са и очакванията им за следващата една година.

Мненията за настоящото състояние на бюджета на домакинствата се подобряват с 3.4 пункта в сравнение с октомври 2008 година. Последната анкета отчита също така подобряване на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация (с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2008 г.), както и намерения на потребителите за повече спестявания през следващите дванадесет месеца (с 3.5 пункта спрямо три месеца по-рано).
През януари 2009 г. потребителите имат по-малка нагласа за закупуване на предмети за дълготрайна употреба. Те са склонни да харчат по-малко средства за тази цел. Балансовите показатели, свързани с намерението за закупуване на кола, жилище или подобрения в дома, се задържат на равнището от октомври 2008 година.
money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *