Доверието на предприемачите на 5-годишно дъно

Глобалното доверие на бизнеса спадна до 5-годишно дъно, като намеренията за наемане и инвестиции на компаниите се намират в близост до най-ниските си нива в периода след световната финансова криза според ново проучване, цитирано от Investor.bg.

Броят на компаниите по света, които очакват тяхната стопанска дейност да бъде по-висока в бъдеще, превишава песимистите с едва 28%. Това е най-ниското ниво от 2009 г. насам, след като през лятото равнището бе 39% според Markit Global Business Outlook. Изготвяното веднъж на всеки четири месеца изследване обхваща очакванията за следващата година през погледа на 6100 големи компании от сферата на услугите и производството в света.

Оптимизмът в производството спадна до най-ниската си точка от средата на 2013 г. Позитивните нагласи спрямо сектора на услугите пък отстъпиха до най-ниските нива в историята на 5-годишното проучване.

Същевременно глобалните намерения за наемане на персонал отстъпиха до 17-месечен минимум на фона на влошаващата се ситуация в САЩ, Япония, Великобритания, еврозоната, Русия и Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *