Договориха състава на коалиционното правителство в Гърция

Неговото име и съставът на новия коалиционен кабинет обаче ще бъдат обявени във вторник, съобщи БТА.
Бъдещото правителство, за чието формиране Папандреу и Самарас се споразумяха късно в неделя, ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция преди предвижданите до края на февруари предсрочни парламентарни избори.
За фаворит за нов премиер е смятан бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос, който се завърна днес от Съединените щати в Атина и е поставил своите условия, за да оглави бъдещото коалиционно правителство, предаде ИТАР-ТАСС. Опитният банкер и икономист поискал гаранции, че кабинетът ще може да действа самостоятелно. Според него бъдещото правителство не бива да е служебно, а пълноценно и с пълен набор правомощия.
Пападемос не бил съгласен и с предвиждания кратък живот на коалиционния кабинет, предвид очакваните през февруари предсрочни парламентарни избори, тъй като смята, че няма да има достатъчно време, за да приложи договорения на извънредна среща на върха на ЕС в края на октомври нов европейски спасителен план за Гърция.
Сред другите споменавани имена за поста са европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, бившият министър на външните работи Петрос Моливиатис, бившият еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който сега е заместник-председател на основната опозиционна сила – консервативната партия Нова демокрация, както и министърът на финансите Евангелос Венизелос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *