Догодина може да заработи електроенергийна борса

От втората половина на 2011 година е възможно да бъде създадена електроенергийна борса в България. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му  в момента се обмисля възможността от промени в регулациите. С това ще се насърчи търговията през борсата в по-големи обеми, обясни Трайков.
Анализите показали, че сред  пречки за създаване на електроенергийна борса е липсата на достатъчна ликвидност. Затова ще бъдат изработени нови критерии за групата на защитените потребители, както  и на изисквания към производителите да търгуват определени обеми енергия през борсата, обясни Трайков.
Правителството работи и с Норвегия за изработване на проект, който да приложи европейския модел на енергиен пазар в България. Работата по проекта ще приключи през ноември и той трябва да даде решения за най-подходящата форма, под която борсата ще съществува. Според Трайков възможносите са две – да е самостоятелна или да се включи към друга вече съществуваща в региона.

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *