Дойче банк: глоба в Щатите, срив в евроборсите

Дойче банк се оказа камъчето, което силно разклати каруцата на търговията във фондовите борси в Европа в края на тази седмица. Приказката, че когато САЩ кихне, Европа я хваща бронхопневмония намери илюстрация, макар и частична тези дни. Като своебобразен отговор на атаката на ЕС срещу Епъл с наложената рекордна многомилиардна глоба, сега пък Щатите се заканиха да глобят водещата германска банка Дойче банк с цели 14  милиарда долара. Поводът – нарушения при продажбите на ипотечни ценни книжа… Тази новина буквално за часове срина акциите на германската банка с цели 8 процента.

От Дойче банк вече категорично отрекоха обвиненията на американската комисия и не мислят да удовлетворяват каквито и да е било граждански искове, още повече за посочената от задокеанските органи фантастична сума. Но така или иначе банката вече претърпя някакви загуби, като поради лошата новина само до обяд  пазарната капитализация на Дойче банк намаля с 1,2 млрд. евро.

Кризата с немската банка се отразява негативно на целия европейски финансов сектор, тъй като има опасения, че и на други банки на стария континент могат да бъдат наложени подобни глоби от страна на Министерството на правосъдието на САЩ. Общият европейски банков индекс се понижава в рамките на деня с близо 2% и е на път да приключи седмицата с понижение от около 7 на сто. Това от своя страна може да се окаже най-солиден спад на банковите акции от края на юни, когато британците гласуваха изненадващо за напускане на ЕС, причинявайки първоначален сериозен шок на световните капиталови пазари.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *