„Дойче банк“ прогнозира спад на фондовите борси догодина

„Дойче банк“ очаква понижение на пазарите на акции през следващата година. Експертният екип на банката представи в сряда новите си цели за нивото на широкия американски фондов индекс S&P 500, като прогнозира, че той ще се търгува на ниво около 3300 пункта до края на септември 2021 г., съобщава агенция MarketWatch.

Във вторник S&P 500 приключи търговията на Уолстрийт с повишение от 0,47% на ниво от 3443,12 пункта, нараствайки за пръв път след шест поредни сесии на спад, информира bnr.bg.

Туан Хюйн, главен инвестиционен директор на „Дойче банк“ за Европа и Азиатско-тихоокеанския регион заяви, че ако на предстоящите в началото на ноември президентски избори в САЩ победи бившият вицепрезидентът Джо Байдън, който е и настоящият фаворит в проучванията, банката предполага печалба в рамките на индекса S&P 500 през 2022 г. от $ 170 на акция, със съотношение цена-печалба от 19, което означава ниво на широкия фондов индекс от 3200 пункта. Въпреки че Джо Байдън предлага по-високи корпоративни данъци, „Дойче банк“ очаква те да не бъдат факт до 2022 г. с оглед на слабата икономика заради коронавирусната криза.

ФЕД проучва Дойче банк за прането на пари през Данске банк - Mediapool.bg

Ако обаче президентът Доналд Тръмп победи на предстоящите избори, немската банка оценява печалбата на индекса S&P 500 за 2022 г. от $ 180 на акция поради по-малката данъчна тежест. „Той (Тръмп) ще продължи с данъчната си реформа, която облагодетелства най-вече технологичните компании, тъй като сега тяхната данъчна тежест е на исторически ниско ниво“, отбеляза Хюйн.

Според главния инвестиционен директор на „Дойче банк“ за Европа и Азиатско-тихоокеанския регион пазарите не са подготвени за два основни риска.

Напрежение на фондовите борси заради страхове от втора вълна на коронавирусна инфекция - Бизнес - БНР Новини

„Ако нарастването на случаите на коронавирус всъщност не доведе до второ блокиране на голяма част от икономиката по света, тогава мисля, че пазарите ще се оправят. Но ако наблюдаваме подобен сценарий, както през март или април, това очевидно все още не е отчетено от пазарните участници и банки като нашата ще трябва да коригират прогнозите си за БВП – не само за тази година, но може би дори за 2021 г.“, отбеляза той.

Според него другият основен риск е свързан с изборния резултат в САЩ, който може да се окаже неясен в едната или в другата посока. Гласуването по пощата ще отнеме време, за да бъде преброено, а междувременно Тръмп може да се обяви за победител, което може да доведе до нестабилност, смята той.

Графика на фондовия индекс S&P 500
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *