Доларът губи позиции преди излизането на макроданни от САЩ

Доларът и днес загуби позиции в резултат на тегленето на печалби от дилъри преди излизането на много на брой икономически данни от САЩ тази седмица. Продажбите на дребно днес и индексът на потребителските цени по-късно през седмицата ще бъдат основният фокус на внимание за инвеститорите. Силни данни биха увеличили очакванията за повишения на лихвите на Федералния резерв над 5% с цел да се намали инфлационният натиск. В момента пазарите разглеждат като сигурно повишението на лихвите този месец при първото заседание под ръководството на Бен Бернанке.

Вчера президентът на ФЕД-Сан Франциско Джанет Йелен заяви, че тя и нейните колеги се нуждаят от правилна оценка за рисковете от прекомерно повишение на лихвите. Тя допълни, че в момента инфлацията е нормална, въпреки че се намира в горната част на диапазона, определен от ФЕД като приемлив. Почти двугодишната кампания на ФЕД по вдигане на лихвите привлече достатъчно капитали към САЩ, което помогна на страната да финансира дефицита по текущата си сметка, който беше основната причина за тригодишния срив на долара до края на 2004 година.

Единната валута поскъпна вчера след слухове, че централната банка на ОАЕ обмисля по-голяма диверсификация на резервите си към евро. По оценки за декември въпросната банка разполага с около 23 милиарда долара резерви. Според анализатори обаче покачването се дължи по-скоро на технически причини, тъй като мнозина са били на къси европозиции след излизането на доклада за заетостта в САЩ в петък. Днес в 12 часа се очаква излизането на данните за ZEW индекса в Германия, измерващ доверието сред инвеститорите. Очакванията са за най-високи стойности за последните две години, което от своя страна би увеличило очакванията за нови повишения на лихвите в еврозоната след двете такива от декември и този месец.

За разлика от американската и европейската централни банки, японската централна банка засега няма намерение да променя лихвите от нулевите им нива, въпреки че прекрати в четвъртък петгодишната политика на заливане на банковата система със свободни парични средства.

Новозеландският долар вчера отново привлече вниманието на пазарите като се срина губейки 1% от стойността си срещу американския долар след излизането на необичайно слаби данни за продажбите на дребно в страната. Новозеландският долар достигна ново, този път 20-месечно дъно и така загубите му от началото на годината са в размер на 5%.

EURUSD Close 1.1965 High 1.1971 Low 1.1913

Вчера еврото поскъпна след спада от миналата седмица. Добра подкрепа е дъното на 1.1860. Впоследствие като основна подкрепа идва дъното за тази година на 1.1826, като около тази зона преминава и възходящата трендлиния от последните месеци, формирана от дъната на 1.1640 и 1.1662. Не очакваме пробив на тези нива, но при евентуален такъв, като последна подкрепа преди дъното от миналата година на 1.1640 се явява 1.1770. Покачването на еврото днес беше спряно на 1.1975, което е 50% корекция на спада 1.2095-1.1860. Продължение на покачването ще срещне следваща съпротива на 1.20, което е 62% корекция на същия спад. Продължение в посока нагоре ще срещне затруднение на 1.2050, където преминава низходящата трендлиния, определена от върховете на 1.2321 и 1.2095. Пробив на върхът от 1.2095 отваря потенциал за по-голямо покачване и елиминира низходящия натиск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *