Доларът запазва позиции в очакване на ключови данни

Доларът продължи да се търгува в тесни граници около основните валути в понеделник и след официалното обявяване на новия шеф на Федералния Резерв. Подкрепа на зелените банкноти все още оказват пазарните очаквания за покачване на основната лихва в страната. По-високият размер на основния лихвен процент прави привлекателни доларовите ценни книжа за чуждестранни инвеститори. Очаква се следващата среща на Фед, определена за 1-ви ноември, да донесе ново покачване на основния лихвен процент в САЩ с нови 25 базисни пункта. Този факт би подчертал за пореден път разликата в лихвените нива между САЩ и Еврозоната, където ЕЦБ определя базовата лихва на 2%; а Националната Банка на Япония все още се въздържа от каквито и да е рестриктивни действия.

Единната валута от своя страна бе подкрепена от слухове за преструктуриране на резервите на някои централни банки, които имат намерение да включат еврото в своите резерви за сметка на зелените банкноти. От друга страна по-високият от очакваното дефицит по текуща сметка на Еврозоната /-6.6 милиарда евро, при пазарен консенсус от -5.4 милиарда/ на фона на потенциален инфлационен натиск е възможно да окажат влияние на ЕЦБ за промяна в лихвената политика. Допълнителни данни за икономиката на Еврозоната пазарът ще очаква днес с обявяването на IFO индексите в Германия и на инфлацията в Еврозоната по-късно тази седмица.

Доларът отстъпи пред японската валута в понеделник, в резултат на данни за повишаване на стойността на китайския юан – неизбежен монетарен ход по мнение на съветниците на Националната Банка на Китай и процес, който изисква поетапно въвеждане. След изоставянето на привързаността към долара, китайската парична единица се оценява спрямо валутна кошница с отклонения на дневна база в размер на 0.3%.Поскъпването на китайската валута неминуемо ще повиши курса и на останалите валути от региона, особено този на йената.

Британският паунд продължи да се търгува относително стабилно спрямо долара, на фона на данни, сочещи слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *