Доларът изкачи 3-седмичен връх спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът натрупа преднина от 0,2% тази сутрин и преодоля съпротивата при 99,00 спрямо японската валута. Това е най-високото ниво за „зелените пари“ от 5-ви август насам. От началото на седмицата доларът поскъпна с над 1,5% и така отново се доближи до психологическото 100,00, където бе за последно в края на месец юли.Доходността по 10-годишните американски държавни облигации запазва тенденцията на покачване. Вчера тя достигна двугодишен връх при 2,936%. Текущият ръст е резултат от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да изтегля финансови стимули от пазара още следващия месец.Пазарните участници продължават да следят и движенията при акциите на токийската борса заради обратната корелация между фондовия пазар и японската йена. Водещият японски индекс Nikkei се покачи с 1,9%, след като в четвъртък бе публикувано проучване за настроенията на бизнеса. Данните показват известен оптимизъм и очаквания за по-бързо оздравяване на световната икономика, след като производствената активност в САЩ и Китай достигна многомесечен връх, а бизнес активността в еврозоната изпревари прогнозите.

Йената остава под натиск и заради предстоящото участие на председателя на централната банка на Япония Хирухико Курода в утрешната годишната конференция на Федералния резерв в Джаксън Хол, Уайоминг. Вероятно Курода ще потвърди намеренията за преследване на 2% инфлация на цената на безпрецедентни монетарни стимули. През април централната банка на Япония удвои програмата си за изкупуване на активи до над 7 трлн. йени (70,8 млрд. долара).

Еврото също разширява преднината си спрямо йената. Днес единната валута поскъпна с 0,1% до 132,34.

По-рано през седмицата еврото изкачи половингодишен връх спрямо долара при 1,3451 благодарение на изненадващите данни за растежа в еврозоната и официалния край на рецесията в региона.

USD/EUR

Техническата фигура „Tъмен облак“ (Dark Cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, вероятно ще се окаже основен фактор за поскъпване на американския долар в следващите сесии.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция, още повече, че евровият импулс изглежда вече изчерпан, след като единната валута не съумя да се задържи дълго над психологическото 1,3400.

GBP/USD

Британската лира се справи със серия от силни съпротиви през последните седмици. Първо проби 61,8- и 76,4-процентовата фибоначи корекция, след което преодоля успешно съпротивата на дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от 2-ри януари насам.

Тези съпротиви вече ще работят като подкрепи за британската лира и това допълнително ще затруднява опитите на щатския долар за корекция на текущите загубите.

USD/JPY

Възходящият импулс на долара доближи цената на двойката до силната съпротива на низходящата тренд линия, построена по върховете от месец май насам.

Това ще е първият тест за стабилността на доларовия тренд. При пробив фокусът ще се прехвърли върху психологическото 100,00.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *