Доларът остава под натиск около 8-месечни дъна спрямо останалите основни валути

Щатската валута остава под натиск от продажби на валутните пазари след снощния пореден провал на опит за намиране на компромис между политиците във Вашингтон относно разрастващата се фискална и дългова криза в САЩ. Президентът Обама даде ясен знак, че няма да прави пазарлъци с мнозинството на републиканците в Конгреса нито по въпроса за увеличаване на тавана на държавния дълг, нито за възстановяване на държавното финансиране. Така Америка осъмна за трети пореден ден с частично парализирана работа на федералното правителство без индикации кога тази фискална криза може да приключи.

Настройката на инвеститорите спрямо „зелените пари“продължава да бъде негативна. От една страна надеждите, че в близките дни американската администрация ще успее да поднови своята нормална работа, все още не водят до сериозна паника на глобалните капиталови пазари, което би довело до бягство към долара като „валута-убежище“. От друга странанегативното влияние върху американската икономика от частичното спиране на работата на федералните власти предполага, че Федералният резерв ще продължи да налива огромна парична ликвидност всеки месец (за 85 млрд. долара) поне до края на годината и няма да прибегне до понижение на програмата за „количествени улеснения“ до 2014-а година, което е негативен фактор за американската валута (справка – снощното изказване на президента на Фед на Бостън Розенгрен).

Вчерашното по-слабо от очакванията проучване на ADP за новоразкритите работни места в САЩ през септември оказва допълнително негативно влияние върху долара.

Глобалните инвеститори все още не акцентират върху предстоящата много по-ключова за финансовите пазари политическа битка във Вашингтон – тази за повишение на американския дългов таван. Компромисната сделка между републиканци и демократи за вдигане на тавана на държавния дълг на САЩ над настоящите 16,7 трлн. долара трябва да бъде постигната до 17-и октомври. След този краен срок има реален риск САЩ да се окаже в неплатежоспособност (във фалит), което би довело до катастрофални последици както за американската икономика (риск от влизане в нова рецесия?), така и за глобалните капиталови пазари. Снощи президентът Обама предупреди на специална среща изпълнителните директори на водещите световни търговски банки за подобен много негативен сценарий.

По същото време единната европейска валута намери подкрепа от вчерашния успешен вот на доверие за правителството на италианския премиер Енрико Лета в Сената на Италия, което рязко парира страховете от началото на седмицата за тежка политическа криза и опасността от предсрочни избори. От друга страна президентът на ЕЦБ Драги не оправда очакванията за по-предпазлива и негативна оценка на банката относно икономическото развитие в еврозоната, както и надеждите, че той може да опита „вербална“ интервенция, целяща да ограничи поскъпването на еврото. На вчерашната пресконференция след края на редовното заседание на ЕЦБ „Супер Марио“ подчерта, че паричната и лихвена политика на банката няма за цел обменните нива на еврото на валутния пазар и не даде ясен знак за предстоящо провеждане на нова LTRO операция за доставяне на дългосрочната парична ликвидност на европейските търговски банки. Подобно изказване (за липсата на необходимост от нова LTRO операция) направи по-рано днес и президентът на Френската централна банка – Кристиян Нойе.

Днес еврото намира известна подкрепа и от серията добри икономически данни от еврозоната – възходяща ревизия на индекса за бизнес активността в сектора на услугите през септември до 27-месечен връх и доста по-добро от прогнозите повишение на продажбите на дребно през август.

Всички това доведе до рязко поскъпване на еврото към нов 8-месечен връх от 1,3625 долара, към двудневен връх около 133,21 йени и към връх за седмицата около 0,8401 британски лири.

Новото поскъпване в евро/долар обаче изглежда ограничено от покачващото се напрежение на глобалните финансови пазари с наближаване на „сакралната“ дата за вдигане на американския дългов таван на 17-и октомври, тъй като на този етап инвеститорите не могат реално да преценят възможните катастрофални последици в световен план, ако САЩ изпаднев първия в историята си „технически“ фалит след тази дата.

Днес оферти „продава“ за еврото има към 1,3620/30 (около новия 8-месечен връх) и след това към1,3640/50 (бивш връх от 4-и февруари към 1,3640 и опционна бариера в 1,3650). Отново се заговори (както вчера) за интерес за продажби на единната валута над 1,3600 долара от страна на играчи от Близкия изток (вероятно с цел реализиране на печалби от „дълги“ позиции в евро?). Само пробив на еврото над тези оферти „продава“ ще задълбочи неговото възходящо движение към ключовата зона на съпротива около 1,3690/1,3711 (ключов връх за годината от 1-ви февруари около 1,3711 долара; горен край на целия успореден възходящ канал за еврото в сила от дъното от 9-и юли около 1,2755 долара).

Близки оферти „купува“ за еврото има около 1,3600/1,3590 (опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3600 и бивш връх от 1-ви октомври към 1,3589) и след това около 1,3575/60 (сутрешното часово дъно към 1,3575; бивши върхове от 19-и и 27-и септември). Стопове на „дълги“ позиции в евро има разположени под 1,3540 долара (100-часова пълзяща-средна) и само тяхно прицелване може да отслаби натиска върху долара. Важната подкрепа за еврото остава разположена около 1,3520/00 (дъно от 2-ри октомври към 1,3505; 200-часова пълзяща-средна към 1,3520 и опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3500 нивото) с по-солидни стопове на „дълги“ позиции чак под 1,3500 долара. Само тяхно прицелване може да доведе до спад на единната европейска валута към 1,3480/50 (серия дъна от 24-ти до 30-и септември; важен бивш връх от 20-и август около 1,3453 долара; опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3475).

Графика на евро/долар (на дневна база)

До края на днешната търговия, вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено към важни икономически показатели от САЩ – данните за седмичните молби за социални помощи при безработица (от 15:30 ч.), поръчките за фабрични стоки през август (от 17:00 ч.) и важния ISM индекс за активността в сектора на услугите през септември (от 17:00 ч.). Според последна информация, данните за фабричните поръчки ще бъдат отложени за 11-и октомври с оглед частичното затваряне на федералните правителствени институции, но останалите данни най-вероятно ще бъдат оповестени според заложения икономически календар.

Предстоят и серия изказвания на видни представители на Федералния резерв – шефовете на Фед на Сан Франциско – Уилямс (от 18:00 ч.), на Фед на Атланта – Локхарт (от 20:00 ч.), на Фед на Далас – Фишер (от 20:15 ч.) и на члена на Фед Пауъл (от 20:30 ч.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *