Доларът поскъпна силно преди президентските избори в САЩ

Освен корпоративните отчети, които излизаха, с потенциал да повлияят на търговията бяха макроикономическите данни за заетостта, строителната активност и леката промишленост. Те се оказаха по-добри от очакваното: частният сектор е създал 171 хил. работни места през октомври, разходите за строителство се повишават, а нивото на индекса, който следи активността в леката промишленост, се покачва.
Всичко това доведе до поскъпвания на пазара непосредствено след оповестяването на данните. Анализаторите веднага заключиха, че пазарът твърде бързо е излязъл напред и за това в петъчната сесия пониженията са били по-скоро корективни. За спада в последната за тази седмица сесия повлия, разбира се, и информацията за нивото на безработица, което се покачва от 7.8% на 7.9%.
Dow Jones Industrial Average спадна с 1.05% до 13 093 пункта.  S&P 500 Index изгуби 0.94% до 1 414 пункта. NASDAQ Composite Index потъна с 1.26% до 2 982 пункта.
На седмична база индустриалният индекс изгуби 0.1%, широкият се покачи с 0.2%, а високотехнологичният спадна с 0.2%.
През следващите дни все по-важни за инвеститорите ще стават новините около предизборната надпревара между кандидатите за президент, която навлезе в заключителната си фаза. Несигурността около изхода от нея влияе и на цените на останалите активи.
Златото, например, отчете резки колебания, като само във вчерашната сесия имаше спад в цената с 40 долара до $ 1 675.20 за тройунция.
За това развитие на търговията повлия и поскъпналия долар, който реагира на новината за ръст на нивото на безработица в САЩ. Зелените пари натиснаха еврото до $ 1.2836, а спрямо японската йена доларът поскъпна до 80.1335 йени.
С покачването си доларът повлия и върху цената на петрола, който се котира в щатска валута. Основната енергийна суровина поевтиня с повече от два процента и половина до $ 84.86 за барел лек американски петрол с доставка през декември.  На седмична база фючърсите изгубиха 1.7%.
Сортът брент изгуби $ 2.49 до $ 105.68 за барел във вчерашната сесия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *