Доларът се повиши до седеммесечен връх

Доларът се повиши до седеммесечен връх в понеделник, тъй като инвеститорите заложиха, че Съединените щати и Китай ще избегнат пълна търговска война, въпреки че напрежението между двете страни се запазва.

Резултат с изображение за долар повишение

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути се покачи с 0.1 процента, до 94.862 пункта.

Индексът е близо до 95,131 пункта, което е пик, достигнат в петък, тъй като доларът нарасна с повече от 1 процент миналата седмица, след като Федералният резерв на САЩ (ФЕД) даде ясен сигнал, че ще ускори повишаването на лихвата до края на годната, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за нарастване на икономката в еврозоната.

Наред със срещите на ръководството на ФЕД, ЕЦБ и Японската централна банка миналата седмица валутните пазари се повлияха и от срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея и нарасналото отново напрежение в търговията между двете най-големи световни икономики – американската и китайската.

Зелените пари спечелиха от тези събития, последното от които беше решението на САЩ в петък да въведат вносни мита за китайски стоки за обща годишна сума от 50 милиарда долара. Скоро след това официалната китайска информационна агенция „Синхуа“ съобщи, че Пекин ще наложи 25% мито върху 659 американски продукта, вариращи от соеви и автомобили до морски дарове.

„Реакцията на валутните пазари към развитието на търговските отношения между САЩ и Китай е ограничена, тъй като всички се случва според очакванията“, коментира за „Ройтерс“ Юкио Ишиджуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио. Според него, пазарните участници може да размишляват върху сценарий, в който двете страни ще се опитват да намалят напрежението.

Доларът се понижи с 0,2 процента, до 110,44 йени, а тенденцията към спадане на апетита на риска се отрази на акциите в Токио, които се понижиха, но това се дължи и на голямото земетресение в Осака, отнело живота на няколко души, информира infostock.bg.

Дори когато природните бедствия и регионалното напрежение са близост до дома, йената продължава да е валута убежище, най-вече заради подкрепата, котя получава от излишъка по текущата сметка на Япония.

Въпреки спада си, доларът успя да се задържи близо до 3-седмичен връх от 110 905 йени, който бе достигнат в петък.

Еврото спадна с 0.15 процента, до 1.1592 долара, като увеличи загубите си, въпреки че завърши с ръст от 1,3 процента през миналата седмица, след като ЕЦБ даде знак, че ще запази лихвените проценти до рекордно ниски ниво и през следващата година.

Канадският долар се търгуваше на ниво от 1,3184 канадски долара за един американски, след като се отдалечи от едногодишно дъно от 1,3210 канадски долара за един американски в петък.

Австралийският долар нарасна малко до 0.7442 американски долара, след като завърши сесията в петък на петседмично дъно от 0.7426 американски долара. Новозеландският долар загуби 0.25 процента, до 0.6928 американски долара.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *