Доларът се срина след реч на Барак Обама

В телевизионно обръщение към сънародниците си Обама припомни, че срокът за повишаване на тавана на вътрешния дълг изтича само след седмица. Той настоя „милионерите и милиардерите“ в страната да се откажат от данъчните си облекчения:
За съжаление в последните седмици републиканци от Конгреса заявиха, че ще гласуват за плана за справяне с дефицита само при едностранни значителни съкращения в разходите. Ако това се случи и изпаднем в неплатежоспособност, ние няма да имаме достатъчно средства да плащаме сметките си за социални грижи, ветераните и бизнеса. За първи път в историята нашият кредитен рейтинг ще бъде понижен. Покачването на лихвите ще е равнозначно на огромно увеличение на данъците за американския народ.
Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че дефолт на Съединените щати е недопустим, но бе категоричен, че конгресът няма да позволи на президента да харчи средства безразборно:
Президентът често твърди, че се нуждаем от балансиран подход. В неговите уста, това означава: ние изразходваме повече, а вие ще плащате повече. Понеже съм имал малък бизнес, аз знам, че ръстът на данъците ще унищожи работни места. Преди шест месеца президентът поиска да му дадем „празен чек“, иска го и сега. Това просто няма да се случи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *