Доларът с лек спад след данните за заетостта в САЩ

Доларът поевтиня спрямо останалите основни валути в петък, след като поскъпна по време на ранната търговия, въпреки че данните показаха солиден ръст на работните места за втори пореден месец.

Докладът за март като цяло бе в съответствие с пазарните очаквания и в подкрепа на решението на Фед да продължи да намалява покупките на облигации, заявиха анализатори.

Доларовият индекс бе на загуба от 0,07% до 80.415, след като докосна върха от 27 февруари на 80.599. Петъчният спад прекрати тридневната печеливша серия на индекса, който е съставен от шест основни валути, търгувани спрямо долара, но не заличи цялостното покачване за седмицата.

Зелената валута най-вече поскъпва от средата на март, но в петък бе на загуба от 0,17% спрямо еврото на 1.3695 и на загуба от 0,61% спрямо йената до 103.29, след като достигна връх за сесията на 104.12 след доклада за заетостта.

Заетостта извън селското стопанство се е увеличила с 192 000 работни места миналия месец, след като нарасна с 197 000 през февруари, заявиха от Министерството на труда. Нивото на безработица остана непроменено на 6,7%.

Очакванията на икономистите бяха за ръст от 200 000 работни места и спад в нивото на безработица от 0,1%. Някои търговци, надяващи се данните за заетостта да са по- силни, бяха разочаровани, макар че докладът вероятно ще окуражи Фед да продължи да намалява масивните си парични стимули.

Публикуването на протокола от заседанието на Фед следващата сряда ще бъде новия основен фокус на валутния пазар.

В четвъртък еврото достигна едномесечно дъно спрямо долара, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Управителният съвет на банката е единодушен в своя ангажимент да използва “нетрадиционни инструменти в рамките на мандата си, за да се справи ефективно с рисковете от прекалено продължителен период на ниска инфлация”.

Неконвенционалните инструменти включват количествени облекчения – което реално представлява печатане на пари за изкупуването на активи. Някои от централните банкери на еврозоната смятаха тези мерки за крайно нежелателни до сега.

Чувствителният към растежа австралийски долар получи тласък след доклада за неселскостопанската заетост в САЩ и докосна връх за сесията на 0.9307, след което се отдръпна до 0.9283, реализирайки печалба за деня от 0.57%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *