Доларът с четири месечен връх спрямо йената

Доходността на американските 10-годишни облигации достигна много високото си ниво за почти седем години, до 3,128 процента в ранната азиатска търговия в петък. Доходността е нараснала с около 15 базисни пункта тази седмица, като се изравни с най-големия си седмичен ръст за повече от три месеца.

Повишаването на доходността отразява продължаващия оптимизъм за американската икономика и очакванията за нарастващ ценови натиск и повиши очакванията, че Федералният резерв (ФЕД) ще повиши лихвените проценти най-малко още два пъти през тази година, а това ще допринесе доларът да поскъпне още.

„Фокусът на инвеститорите се премести върху доходността на дълговите книжа на САЩ. Ако те се повишат, доларът може да се укрепи още и да нарасне доста повече спрямо йената“, коментира за „Ройтерс“ Шиничиро Кадота, старши анализатор в Barclays в Токио.

Доларът достигна 111.005 йени, което е най-високото ниво от 23 януари насам. Последното съществено нарастване бе на ниво от 110.92 йени, достигнато в четвъртък, което е увеличение с 0.1 процента за един ден.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути нарасна до 93.467 пункта, след като по-рано тази седмица отчете 5-месечен връх от 93.632 пункта.

Еврото поскъпна с 0.1 процента, до 1.1806 долара, след като в сряда бе достигнато 5- месечно дъно от 1,1763 долара. Единната европейска валута бе притисната от исканията на двете популистки партии, които вероятно ще формират следващото правителство на Италия.

Италианските пазари бяха разтърсени в сряда от проекта за коалиционен документ, в който се иска от Европейската централна банка да прости 250 милиарда евро дълг и да създаде процедури, които да позволят на страните да напуснат еврозоната.

В четвъртък пазарите се успокоиха, тъй като инвеститорите се успокоиха, заради политическата стабилност в еврозоната и се усъмниха дали двете итилиански партии – „Двежение 5 звезди“ и „Лига“, действително ще следват план за излизане от еврозоната, информира infostock.bg.

В четвъртък, крайнодясната „Лига“ и Движението „5 звезди“ договориха основните параметри от програмата си за управление, от коят остава ясно, че ще бъдат намалени данъците и ще бъде увеличен размерът на социалните разходи. Според източник от „5 звезди“ програмата не съдържа информация за евентуално излизане от еврозоната.

Еврото се понижи с шест цента, до над 1,24 долара за около месец, след силния доларов марж. Инвеститорите залагат на повишаване на лихвените проценти в САЩ поне още два пъти до края на годината, докато други централни банки отлагат прекратяване на паричните си програми за подпомагане на икономиката.

„Доларът вероятно ще остане на стабилна основа спрямо йената и еврото в близко бъдеще, тъй като икономическите данни на САЩ изглеждат по-оптимистични в сравнение с последните показатели за еврозоната и Япония“, прогнозира Тан Тек Ленг, анализатор на финансовиетпазари за UBS Wealth Management в Сингапур. Според него, за да загуби инерция доларът и да обърне тренда, трябва да има подобрение на икономическите данните за еврозоната и Япония.

Повечето валути на нововъзникващите пазари продължиха да се понижават спрямо нарастващия долар.

Индонезийската рупия отслабва с половин процент до 14 115 долара, което е най-ниското ниво за последните две и половина години, след като в четвъртък централната банка в Джакарта намали основната лихва.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *