Доларът царува на валутните пазари

Американският долар си върна статута на валута убежище, след като възобновените опасения за банковия сектор потопиха акциите на Уолстрийт. Американските акции поевтиняха с повече от 3%, следвайки европейските фондови индекси.
Акциите на Bank of America загубиха 23% от стойността си въпреки отчетените тримесечни печалби, тъй като банката увеличи провизиите си за несъбираеми кредити. Това притъпи оптимизма, натрупван през последните седмици, и подтикна инвеститорите да предпочетат долара пред другите основни валути.
Противоречиви мнения от източници на Европейската централна банка за бъдещата й монетарна политика също натежаха върху еврото и в резултат то загуби 1% от стойността си срещу долара, достигайки най-ниската си месечна стойност на 1,2888 долара за евро. Единната валута отсъпи и срещу йената, отбелязвайки спад от 2,2% до 126,40 йени.
Щатската валута поскъпна срещу повечето основни валути, добавяйки 1,7% към стойността си срещу стерлинга до 1,4537 долара за паунд – връх за последните три седмици, и 3,3% до 0,6976 долара срещу австралийския си съименник.
Bank of America отчете печалба от 17 цента на акция при очаквания за 4 цента на акция. Тези показатели, обаче, бяха засенчени от отбелязаното увеличение на неликвидни дългове.
По-добри от очакваното печалби миналата седмица обявиха и JP Morgan, и Citigroup, и това временно вдъхна надежда за стабилизиране на банковия сектор. Финансовите отчети на Wells Fargo и Bank of New York-Mellon, които излизат по-късно тази седмица, ще дадат по-ясна представа за състоянието на финансовата система.
С достигането си до 1,29 долара, еврото се върна на нивата от 18 март, когато Федералният резерв съобщи за плановете си за изкупуване на дългосрочен държавен дълг. Това доведе до панически разпродажби на зелените пари, предизвикани от опасения за обезценка на американската валута.
Нещо подобно се получава и в момента, този път с еврото, но в резултат на спекулации относно бъдещите действия на ЕЦБ. Пазарнитеиграчи очакват централната банка да наводни банковата система с пари, за да подпомогне кредитирането и икономическия растеж, но си остава загадка какви точно методи ще бъдат използвани. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише намекна в неделя, че лихвите ще бъдат намалени с 25 базови пункта до 1% през май.
Докато някои представители на ЕЦБ казват, че това е минимумът, до който лихвите могат да бъдат намалени, други подкрепят свалянето им под 1%. Евалд Новотни, член на управителния съвет на банката, заяви вчера, че трябва да бъдат намерени по ефективни монетарни мерки за стимулиране на развитието от намаляването на лихвените проценти.
Каквото и решение да вземе, ЕЦБ изостава от САЩ, Великобритания и Япония в предприемането на адекватни мерки за излизане от икономическата криза. Поради тази причина еврото остава под натиск.
Анализаторите са на мнение, че при прилагане на монетарна политика, опциите пред ЕЦБ са ограничени, тъй като поради политически причини банката най-вероятно няма да прибегне до изкупуване на държавен и корпоративен дълг, както направиха в САЩ.
Златото се стабилизира вчера след спада си през изминалата седмица. Благоприятните цени примамиха бижутери и други физически купувачи, оттеглили се временно от фондовите пазари, но покачването на долара възпрепятства по-силното поскъпване на ценния метал.
Също така, намаляването на физическите активи на най-големия златен фонд в света – SPDR Gold Trust, за втори пореден ден породи опасения, че инвеститорите продават метала, за да закупят по-доходни активи, като акции.
Златото завърши вчерашния ден на 884,70 долара за тройунция, което е поскъпване с 16.25 долара, или – 1,8%. Главен фактор за поскъпването на жълтия метал беше търсенето от страна на Индия, най-големият потребител на злато в света, преди започването на будисткия фестивал Акшайа Тритя на 27 април.
Анализаторите предупреждават, че ако инвеститорите продължават да продават злато за закупуване на алтернативни активи, като акции или долари, цената на ценния метал ще продължи спада си от миналата седмица, тъй като предлагането ще надхвърли многократно търсенето от страна на индустрията за бижута.
Цената на петрола се срина с 8% до 46 долара за барел вчера заради силното поскъпване на долара и мрачните прогнози за темпа на възстановяване на икономиката, което директно влияе върху търсенето на ценната суровина.
Американският лек суров петрол със срок на доставка месец май загуби 8.8% от стойността си до 45,88 долара за барел, което е спад от 4,45 долара. Цената на лондонския Брент със срок на доставка месец юни спадна със 6.5% до 49,86 долара. Контрактите на американския петрол със срок на доставка доставка месец май изтичат днес, което също беше фактор за поевтиняването на черното злато.
Петролът поевтиня с почти 100 долара от върха над 147 долара за барел през юли миналата година, и се търгува около и под 50 долара вече повече от месец. Повишаването на цената на суровината е ограничено от покачването на долара, слабото търсене и непрестанното увеличаване на запасите, които достигнаха рекордно високи нива в САЩ за последните 19 години.
Източници на Международната енергийна агенция заявиха вчера, че не очакват ОПЕК да намали производството отново на срещата си през месец май и че възстановяването на потреблението ще започне през 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *