Доларът ще пада

Плавно обезценяване на американския долар в началото на 2007 г. и забавен темп на икономически растеж в САЩ, прогнозират повечето анализатори, предаде „Вашингтон профайл“.

Поевтиняването на US валутата на световните валутни пазари ще окаже различно влияние на различните страни в зависимост от това дали местната валута е свързана с долара или има плаващ курс. Възможно е по-евтиният долар да доведе до прилив на по-евтини US стоки в Европа. Освен това европейците, въодушевени от покупателната способност на еврото и слабия долар, значително по-често ще посещават САЩ като туристи. Разбира се, поевтиняването на долара има и отрицателно влияние върху US икономиката. В същото време много страни като Япония и Китай продължават да увеличават своите валутни резерви за сметка на долара. Страните производителки на нефт също обмислят преход към друга, по-стабилна и с по-голяма покупателна способност валута, като еврото например. Същевременно икономически експерти на Белия дом смятат, че валутната политика в по-голяма степен ще отразява пазарната конюнктура, а програмите, насочени към стимулиране на износа, ще спомогнат да бъдат избягнати икономическите проблеми в САЩ и по целия свят. Те прогнозират, че темпът на растеж на БВП на САЩ с корекциите в инфлацията ще падне от 3,1% през 2006 г. до 2,9% през 2007 г. Това ще е главно заради влошената ситуация с пазара на недвижими имоти.

Иначе US икономиката е в добро състояние заради продължаващия ръст на фондовия пазар, растежа на реалните работни заплати, съкращаването на разходите за енергия и високото потребителско доверие. Някои икономисти обаче прогнозират по-рязко забавяне на икономическия ръст – до 2-2,5%, и са притеснени от заплахата, която представлява продължителната инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *