Домакини на „къща за гости“ станаха клиенти на прокуратурата

Окръжна прокуратура – Благоевград днес привлече като обвиняеми Александър Манолев – бивш заместник-министър на икономиката, и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура.Те са обвинени за това, че в периода от началото на януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие – са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“ в Сандански и приложени към него документи, както и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.
Неверните сведения били представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на 391 160 лева.
„В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, каза онзи ден говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя обясни, че четвъртък до днес са извършено множество процесуално-следствени действия. Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени“.

„На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил: „моля ви не разбивайте“, допълни тя. „Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави тогава Арнаудова. На „домакини на къща за гости“ са наложени: на Ана Димитрова е взета парична гаранция в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева. Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *