Доналд Тръмп дава 5 млн. долара, за да види дипломата на Барак Обама

Изявлението беше направено на официалните страници на Тръмп във Фейсбук и Туитър. Бизнесменът от няколко дни обещава да направи „огромното разкритие“ за президента, което обеща да бъде „в обществения интерес“. Предизвикателството на Тръмп поставя президента в подобна позиция, в каквато Обама беше преди няколко години по време на скандала за това дали е роден в Америка, или не.
Според Доналд Тръмп, Барак Обама е най-малко прозрачният президент в историята на Америка – нещо, което е невиждано до момента.
„Ние знаем много малко за нашия президент. Аз се гордея с това, че успях да го накарам да публикува дългата версия на своя акт за раждане (поне на това приличаше, де), но много хора все още имат сериозни въпроси към него. Аз предлагам една сделка на Президента, на която не мисля, че той ще може да откаже. Надявам се, че няма. Ако Барак Обама предостави документите от висшето си образование; документите, с които е постъпил в университета; както и документите, с които е пуснал молба за паспорт, аз ще дам пет милиона долара на една или повече благотворителни организации по негов избор. Честно Ви казвам – аз много искам да напиша този чек. Аз ще съм най-щастливият от всички ако ми бъде дадена възможността да направя това дарение, с помощта на Президента. Има, обаче, едно условие. Тези документи трябва да бъдат предоставени до 17 ч на 31-и октомври.“
Публикуването на тези документи ще сложи край не само на въпросите, а и на гнева на голяма част от американския народ, обяснява Тръмп в триминутното си изказване. Техният президент ще стане прозрачен, каквито са били неговите предшественици, продължава бизнесменът. Чекът с 5-те милиона долара ще бъде платен до един час след като всичките тези документи, без изключение, бъдат публично предоставени, обеща 17-ия най-богат човек в света.
Откакто Доналд Тръмп обеща да направи „голямото си изявление“ в петък, страницата му във Фейсбук събра хиляди коментари и десетки хиляди допълнителни харесвания. Припомняме, че Тръмп беше сред основните двигатели на кампанията срещу президента, когато преди няколко години се повдигнаха въпроси за това, дали актът за раждане на Барак Обама, издаден в Хавайските острови, е автентичен. Самият Обама успя да погледне хумористично на тогавашните събитията, макар и след като приключиха, по време на Вечерята на кореспондентите от Белия дом през април 2011-а.
„Никой не е по-доволен от Доналд за това, че се реши проблемът с акта за раждане. Защото сега, ще може да вложи пълни усилия в далеч по-важни теми. Като например – фалшифицирахме ли кацането на луната? Какво всъщност се случи в Розуел? И къде са Биги (Смолс) и Тупак?!“
Предизвикателството на Тръмп е пресметнат ход, в който се крие и потенциална заплаха за популярността на президента – тя може драстично да се понижи само дни преди президентските избори ако се случи така, че въпросните 5 милиона долара да не стигнат до благотворителни организации. Срокът даден от Тръмп за документацията е точно седмица преди президентските избори, и администрацията на Обама без съмнение ще вземе това под внимание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *