Доналд Тръмп поиска Джеръм Пауъл за шеф на УФР

Доналд Тръмп номинира Джеръм Пауъл – юрист и бивш банкер, да оглави Управлението за федерален резерв (УФР) – централната банка на САЩ, предадоха световните агенции.Франс прес посочва, че 64-годишният Пауъл, умерен републиканец центрист, е член на Управителния съвет на УФР от 2012 г. и вероятно ще спазва известна приемственост, ако стане приемник на Джанет Йелън начело на банката. Нейният мандат изтича през февруари. Кандидатурата на Джеръм Пауъл за четиригодишен мандат начело на централната банка трябва да бъде утвърдена от Сената.

Федералният резерв е  основната институция, която определя паричната политика на САЩ. Той е създаден  с приемането на специален закон за Федералния резерв на 23 декември 1913 година и ратифициран от действащия тогава президент Удроу Уилсън. Той представлява сложна система, включваща елементи с частно и държавно участие, и като институция е независим от американското правителство. Федералният резерв отчита дейността си пред Конгреса на САЩ и се контролира от него чрез седемчленен Управителен Съвет, членовете на който се предлагат от Президента и се утвърждават с гласуване на Сената. Федералният резерв има право да емитира американския долар. Годишните приходи от системата на Федералния резерв се внасят в Държавната хазна на САЩ, след покриване на разходите на банките-партньори и заплащане на 6% дивиденти на акционерите.

Федералната резервна система (ФРС) се състои от Съвет (борд) на управителите, 12 регионални резервни банки и техните клонове, Федерален съвет за операции на открития пазар. Още няколко допълнителни консултативни съвета подпомагат Борда на управителите в неговата дейност. Всички национални банки са длъжни да участват във ФРС, а щатските банки могат да се включат, ако отговарят на определени изисквания. Членуващите във ФРС банки контролират по-голямата част от банковите депозити в страната.

Всяка банка член притежава определен брой акции от капитала на съответната регионална банка на федералния резерв (те са непрехвърляеми и не удостоверяват право на собственост) и е длъжна да поддържа минимални резерви в нея. Размерът на тези резерви се определя от вида и размера на привлечените депозити. Всяка банка членка на ФРС извън горните изисквания е частна банкова институция, извършваща обичайната банкова дейност.  Дванадесетте регионални резервни банки са разпределени измежду дванадесет региона, на които е разделена цялата територия на САЩ.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “Доналд Тръмп поиска Джеръм Пауъл за шеф на УФР

  • 01.12.2017 в 11:25
    Permalink

    Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не може да спаси от актуалните вреди, защото е без необходимата компетентност.
    При сегашното създаващо вреди прилагане на долара ФЕД е със съдба на жертва.
    При запазване на американската грешка ФЕД е с подсигуряван провал.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *