Доналд Тръмп праща „силния долар“ в историята?

Доналд Тръмп и неговите  висши икономически съветници залпово изригнаха истински вулкан от критики по адрес на  Германия, Япония и Китай, като заявявиха, че трите основни търговски партньори на САЩ провеждат политики на девалвация на техните валути, за да навредят на американските компании и потребители.

Коментарите на Тръмп след среща в Белия дом с фармацевтичния бизнес, както и тези на неговия търговски съветник Питър Наваро в интервю за „Файненшъл Таймс“ бяха възприети като индикации, че новата американска администрация изглежда готова да се откаже от политиката на „силен долар“, която беше провеждана през последните две десетилетия и беше в сила от ерата на Бил Клинтън насам. Например Тръмп се срещна наскоро с ръководителите на химическата компания „Байер“ и гиганта на хербицидите „Монсанто“, обявили сливане за 57 милиарда долара. Споразумението им ще трябва да получи одобрението на антитръстовите регулатори. В такива случаи президентите запазват дистанция, за да не бъдат подозирани в политическо влияние, затова частните срещи на Тръмп породиха въпроси от една страна, както и критики от друга. От „Байер“ тогава обещаха да разкрият 6000 работни места за висококвалифицирани специалисти в САЩ-

Отправените критики към водещи търговски партньори на САЩ също така сигнализират за отслабване на поетите от американските власти ангажименти във връзка с постигнатото след глобалната финансова криза от 2008-а година споразумение между финансовите лидери на 20-те водещи икономики в света (Г-20) за отказ от предприемането на политики за отслабване на обменните валутни курсове с цел по-добра конкуренция.

Стартовият изстрел бе даден в интервюта на на Питър Наваро за изданието „Файненшъл Таймс“,  в което търговският съветник на Тръмп обвини Германия, че използва „грубо подцененото“ евро, за да спечели предимство пред САЩ и пред нейните търговски партньори на Европейския съюз.

Няколко часа по-късно самият Доналд Тръмп обвини Япония и Китай, че също манипулират техните валути, за да имат търговско предимство. Останалите страни се възползват от нас, разчитайки на девалвация на техните валути, както и на провежданите от тях парични политики, отбеляза американският президент.

Сигналите, че Белият дом може да изостави многогодишната си политика на „силен долар“ причиниха обезценка на зелените пари и в края на търговията във вторник доларът отбеляза спад от близо 1% спрямо останалите основни валути, достигайки 7-седмично дъно от 99,43 пункта (най-ниско ниво на т.нар. „индекс на долара“ от 8-и декември насам). През последните дни негативно влияние върху американския долар оказва и указът на Тръмп за налагане на тримесечна забрана за влизането в САЩ на граждани от седем водещи мюсюлмански държави.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *