Доплащаме за здраве или правим застраховка

Българите сами да избират дали да си направят здравна застраховка, или да поемат сами разходите за скъпи терапии. Доплащаме за здраве или правим застраховка.

Резултат с изображение за болници и лекари

Това е единият вариант за промени в здравноосигурителния модел. До 30 септември Кирил Ананиев трябва да внесе в Народното събрание проект за нови правила. Преди дни той съобщи, че ще предложи не един, а два варианта.

Първият е надграждане на сегашния модел с възможност за допълнителна здравна застраховка, съобщи пред БНР шефът на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова. Пред „Труд“ тя уточни, че застраховката няма да е задължителна, а всеки сам ще избира дали да сключи договор със застраховател, или ще предпочете да доплаща. Гражданите ще имат възможност да избират различни индивидуални пакети, предлагани от застрахователните компании.

Осемпроцентната вноска за здраве ще осигурява само онова, което е включено в основния пакет на НЗОК. „Труд“ научи, че предстои прецизиране на този пакет. Обмисля се вариант, за свиване на този пакет, чрез изваждане от него на инвазивните процедури, както и да се покриват само генерици. По този начин ще се избегне увеличаването на бюджета на НЗОК, информира в.Труд.

Вторият вариант за промени в здравноосигурителния модел предвижда създаване на конкурентни на НЗОК каси, в които да се правят допълнителни плащания за скъпи процедури и консумативи.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *