Доставките на газ за ЕС през Украйна гарантирани до края на май

Доставките на руски газ за Европейския съюз през Украйна са гарантирани до края на май.
Това обяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер във Варшава след срещата ЕС-Русия-Украйна.

По думите на Йотингер „Газпром”, „Укртрансгаз” и „Нафтгаз” имат желание да направят всичко възможно, за да изпълнят задълженията си към страните от ЕС. В близките седмици доставките ще текат според плановете, като това е гарантирано до края на май.

От своя страна украинският министър на енергетиката Юрий Продан гарантира, че Украйна ще изпълнява задълженията си по транзита на газ за ЕС.

По думите на шефа на Газпром Алексей Милер обаче, по време на разговорите украинската страна е заявила, че не гарантира запълването на газовите хранилища за следващия отоплителен сезон и съответно не може да гарантира, че няма да има проблеми с транзита за европейските страни през идната зима.

Това не може да се предизвика сериозно безпокойство, коментира Милер.

В същото време Йотингер обяви, че ЕК планира да посредничи между Москва и Киев при определяне цената на газа, продават от „Газпром” на украинската страна.
В тази връзка руският енергиен министър Новак заяви, че Газпром може да ограничи доставките на газ за Украйна, ако през май не бъде преведена предплатата за юнските доставки.
По план до 16 май ще бъде готова сметката за доставките на газ през юни, като до края на месеца Киев трябва да предплати. Ако това не стане, „Газпром” ще има право да ограничи доставката.

От своя страна Продан коментира, че кредитите, които Украйна ще получи от Международния валутен фонд ще позволят страната да се разплаща за газовите доставки.

По време на разговорите във Варшава е станало ясно и, че ЕС признава, че Украйна не изпълнява плащанията към Русия за природния газ.
Според представителя на „Газпром” Сергей Куприянов към 30 април Украйна дължи на Русия над $3,4 млрд. за доставки на газ. А днес, по време на тристранните преговори във Варшава, Киев не е посочил срок за разплащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *